Försäkringskassan ställer höga krav på den som vill ha ersättning för en arbetsskada. Det trots att det kom en lagändring 2002 som skulle göra det lättare och sänkte kraven på vetenskapliga bevis. Berit Josefssons envishet kan innebära en ändring på det.

Efter 25 år som lokalvårdare och vaktmästare i en skola fick hon i mitten av 2000-talet värk i högra axeln. Först hade hon bara ont ibland, men till slut kunde hon inte använda armen alls. Hon sjukskrevs när smärtan gjorde det omöjligt att gå till jobbet. Eftersom hon tyckte att det fanns ett självklart samband mellan jobbet och skadan gjorde hon en arbetsskadeanmälan och ansökte om arbetsskadelivränta.  
  Försäkringskassan tyckte inte att sambandet var vetenskapligt bevisat och gav henne avslag, men Berit gav sig inte.
  – Det är ju en arbetsskada. Smärtan kommer när jag gör de rörelser som jag gjorde på jobbet, säger hon.

Hon överklagade beslutet och har gått igenom flera rättegångar. Kammarrätten höll med henne om att det är en arbetsskada och gav henne rätt. Det beslutet ger henne ekonomisk ersättning för alla år som hon inte kunnat arbeta.
  – Det är så skönt att få rätt! Och pengarna ska jag använda till att gå till tandläkaren, det har jag inte haft råd med tidigare, säger hon.
  Mattias af Malmborg är jurist på LO/TCO rättsskydd och den som har hjälpt Berit att överklaga. Han menar att domen är viktig för många fler än Berit eftersom hon fått rätt trots att det finns väldigt lite forskning om vilka arbetsskador just lokalvårdare får. På sikt kan det innebära att det blir lättare att få arbetsskadelivränta.
  – Jag har redan åberopat domen i andra överklaganden, säger Mattias af Malmborg.

Arbetsskadelivränta

Är en ekonomisk ersättning som täcker skillnaden mellan den inkomst du hade innan du skadades och den du har efteråt.
För att få ersättningen måste du förlora minst 11 000 kronor om året och ha en nedsatt inkomstförmåga på minst 1/15.
Källa: Försäkringskassan