Klockan närmar sig 22.00. Affärerna i Göteborgs Nordstan är nedsläckta och shoppingfolket borta. Kvar är ungdomar, förbipasserande och ordningsvakter. Men också nattvandrarna som möts upp i mitten av köpcentrumet. En av dem är undersköterskan Richard Eliasson som började nattvandra för fem år sedan.
  − Jag läste ett reportage i tidningen och där stod det att de ville ha fler nattvandrare, så jag anmälde mitt intresse, säger han och fortsätter:
  − Jag bor ensam i min lägenhet och behövde komma ut, så jag tänkte att det var ett bra tillfälle att träffa folk och ungdomar.

De har knappt hunnit samlas förrän en gråklädd väktare kommer fram och berättar att ett par ungdomar sitter lite längre bort med en bärbar dator. Potentiella rånoffer.
  − Vårt syfte är att titta till ungdomar och vara ett stöd för dem, för de som vill komma fram och prata är man en lyssnande vuxen, säger Richard Eliasson. Det kan ligga någon som är berusad på en parkbänk och då är det stor risk för rån och våld. I så fall försöker vi väcka personen och om det inte går får man kontakta polisen.

Innan nattvandrarna ger sig iväg får de några uppskattande ord. Några ungdomar kommer fram, hälsar glatt och får godisklubbor som Richard delar ut under kvällen. Strax därefter ger en förbipasserande man nattvandraren Ann-Christin Vinblad Larsson en klapp på ryggen.
  − Ni är grymma, ni är bäst! säger han och försvinner mot centralstationen.
  Ungdomarna med datorn är inte kvar. I stället vandrar Richard och de andra vidare och pratar, skrattar och håller ögonen öppna.

Efter att ha passerat centralstationen, korsat ån och börjat gå mot bargatorna ser de en gråtande flicka. De frågar om hon vill ha hjälp, men hon pratar i telefon och promenaden fortsätter − mot folkmassorna på den livliga Avenyn.
  − Det blir en hel del motion och frisk luft. Sedan får man träffa roliga människor. Många är berusade, men de kan vara roliga och trevliga för det, säger Richard.

Varje lördag nattvandrar föreningen Vuxna På Gång I Centrum. Richard följer med drygt tre av fem helger, så länge det fungerar med jobbschemat på äldreboendet. Vädret spelar inte så stor roll, det gäller att klä sig rätt, menar Richard. Ungdomarna stannar däremot hellre inne när det är kallt.
  − Ibland är det bara någon enstaka ute och då håller de sig ofta vid Nordstan, säger han.

Ikväll är det ett par minusgrader. De flesta ute på avenyn är äldre, men några ungdomar passerar och tar emot klubbor. Tillbaka vid Nordstan efter att ha varit ute i närmare två timmar, träffar nattvandrarna ett gäng tjejer på väg till krogen som de byter några ord med.
  − Nattvandrarna är jättebra, de gör att man känner sig trygg, säger 20-åriga Anna Berndtsson och ger sedan Richard en kram.
  Långpromenaden och bidraget till ett tryggare Göteborg är över för ikväll. I morgon ska Richard till jobbet och ta hand om de äldre igen.

ID. Richard Eliasson 

Ålder: 37 år.
Familj: Singel.
Bor: Angered i Göteborg.
Bakgrund: Omvårdnadsprogrammet på gymnasiet 1993-96. Undersköterska inom äldrevården sedan dess. Gick med i Kommunal 1993.
Bäst med att nattvandra: Jag trivs med att vandra, att komma ut och se lite folk och träffa ungdomar.
Sämst med att nattvandra: När man stöter på sådana som blir lite aggressiva när de är berusade.

Nattvandrare

Nattvandring har funnits i olika former och med olika namn i Sverige sedan 1980-talet. Grunden har varit densamma: vuxna, ofta föräldrar, som är ute på gator och torg för ungdomarnas skull.
Tanken är att skapa en social trygghet och minimera risken för drogmissbruk, våld, skadegörelse och främlingsfientlighet bland ungdomar. Nattvandring skapar också ett kontaktnät mellan vuxna och ungdomar.
Nattvandrare finns över hela landet. Många lokala föreningar som nattvandrar samlas under Riksnätverket för nattvandrare i Sverige, som bland annat samarbetar med polis, socialtjänst, skolor och hyresgästföreningar.
Källa: Riksnätverket för nattvandrare i Sverige

www.nattvandring.se kan du hitta information och hemsidor till nattvandrargrupper i hela landet.