Bahareh Hedayat.Bahareh Hedayat.

Bahareh Hedayat är en 31-årig regimkritiker som har spelat en ledande roll för student- och kvinnorörelsen i Iran. I prismotiveringen står det bland annat att Hedayat ”genom sitt exceptionella kurage och engagemang för rättvisa arbetat mot brott av de mänskliga rättigheterna”.

Hedayat greps för sin kamp i juli 2007. Hon släpptes men greps igen 2008 och 2009 dömdes hon till 9,5 års fängelse för ”propaganda mot regimen”. Hon har nekats att ha kontakt med såväl sin advokat som med sin familj.
  Edelstampriset delas ut av Stiftelsen Harald Edelstam och juryn består av representanter från alla jordens alla världsdelar. Priset kommer att delas ut vartannat år.

Vid ett möte i LO-borgen talade Caroline Edelstam, som är ordförande i prisjuryn och barnbarn till Harald Edelstam, om priset.
  – Harald Edelstam är inte så känd i dag, men vår stiftelse arbetar i hans anda: för civilkurage och mänskliga rättigheter.
  Harald Edelstam hade tät kontakt med den chilenska fackföreningsrörelsen och räddade flera fackliga ledare undan militärregimen och diktatorn Pinochet.