1. I dag gäller inte företrädesrätt vikariat som är kortare än 14 dagar. Kommunal kräver att det ska ändras till sju dagar. Vilken betydelse har det?
  – Ingen. Så länge själva timformen finns kvar så kommer folk sitta hemma vid sin telefon. Hela problemet har uppkommit genom facklig försummelse. Tittar man på Kommunals avtal finns det ingen anställning som heter timanställning. Det är något som arbetsgivaren hittat på, som facket inte reagerat på. Om facket inte reagerar godkänns praxis som en del av kollektivavtalet. Facket har bakvägen godkänt timanställningar genom att säga att förtur inte gäller till ett kortare vikariat.

Kurt Junesjö.2. Hur ska man göra?
  – Kommunal måste skriva in i avtalet att tidsbegränsad anställning är tillåten endast när det gäller vikariat för en angiven person. Sedan säger man att de enda anställningsformer som finns är de som finns i LAS. Och att intermittenta (behovs) anställningar inte är tillåtna. Kommunal jobbar inte seriöst med detta. Man har en helt sjuk praxis i kommunerna. Man har en anställningsform som inte har funnits sedan slutet av 1800-talet som omfattar 20 procent av medlemmarna.

”Timmisar” ökar 

• Så här många var timavlönade i kommunerna inom Kommunals yrken:

 2009  2010
 86 292  92 162

= ökning 6,8 procent.

• 20 procent av alla anställda i Kommunals yrken i landets kommuner är timavlönade.
Källa: SKL