– Vi har haft en andra sittning och vi stod fast vid att vi inte vill ha ett avtal som innebär sänkta löner för ungdomar, säger Åsa Skelander, ordförande i Kommunal Sollentuna.
  Under helgen (10-11 mars 2012) vid Folkpartiets riksmöte gick ordförande Jan Björklund på offensiven i ämnet och uppmanade Folkpartiets lokalpolitiker i de 100 största kommunerna att jobba politiskt för sänkta ungdomslöner.

Men diskussionerna i den kommun som gått i bräschen för frågan, Sollentuna, tycks gå trögt.
  – Vi har sagt att vi ska träffas igen men har inte gjort upp om datum. Och vi har sagt att vi ska se om vi kan hitta andra lösningar, säger Åsa Skelander.
  Vad skulle det kunna vara för lösningar?
  – Vi har pratat om att se över hur vi kan jobba ihop med Arbetsförmedlingen och om utbildningssatsningar.
  Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund har tidigare i en intervju med Kommunalarbetaren också sågat förslaget i Sollentuna. Men samtidigt öppnade hon för en modell som finns inom industrin, där ungdomar inom ramen för ett utbildningsprogram jobbar till en lön som är lägst 75 procent av ingångslön.

Folkpartiet har på riksplanet visst stöd. Centern har haft snarlika förslag som Folkpartiet. Kristdemokraterna har sagt att idén kan vara värd att pröva. Moderaterna är emot på riksplanet men inte lokalt i Sollentuna.
  – Vi tycker att det är ett bra sätt att möjliggöra för ungdomar att få jobb, av samma skäl som Folkpartiet. Alliansen här står bakom förslaget, säger Benkt Kullgard, moderat ledamot i Kommunstyrelsen i Sollentuna.
  Tomas Tobé, moderat ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, står däremot inte bakom Björklunds och Folkpartiets förslag.
  – Vi vill gärna i stället se ett lärlingssystem på arbetsmarknaden. Då ska det vara ett tydligt utbildningsinnehåll. Sen ska lön för själva arbetstiden vara framförhandlad mellan parterna, säger Tomas Tobé.

Han säger att Folkpartiet fokuserar för mycket på att det ska vara lägre löner för ungdomar.
  – Det gäller att få fram förslag där man hittar den rätta balansen. Förslag som gör det möjligt för fler ungdomar att få jobb men som samtidigt inte leder till lönedumpning.
  I en debattartikel i Svenska Dagbladet i februari gick folkpartistiska politiker i 27 kommuner ut och förklarade att just deras kommuner skulle gå först och föreslå särskilda ungdomsavtal. Kommunalarbetaren har ringt runt till några av dessa kommuner. Men förutom Sollentuna är det endast i Värmdö kommun som Kommunal har fått förslag om detta.
  – Det har kommit ett förslag som vi har sagt nej till, säger Käte Fransson, ordförande i Kommunal Värmdö.

Förslag om lägre löner

Folkpartiet vill ha särskilda ungdomsavtal i kommuner och landsting som innebär att ungdomar upp till 23 år ska få jobb till 75 procent av lägstalön i yrket. (cirka 12 000 kronor på Kommunals avtalsområde.
Regeringen har tillsatt en utredning om en ny anställningsform kallad lärlingsprovanställning, som innebär längre provanställningstid för ungdomar upp till 23 år. Men löner och anställningsvillkor ska enligt direktiven inte ingå i utredningen utan det ska parterna komma överens om.
IF Metall har avtal om så kallad yrkesintroduktion som innebär att unga upp till 25 kan få jobb varvat med utbildning och handledning mot en ersättning av lägst 75 procent av ingångslön.