Här listar Kommunalarbetaren ett urval av alla aktiviteter:

Göteborg:
Under rubriken ”Starka kvinnor” berättar författaren Märta Tikkanen om sitt liv och sitt skrivande. Platsen är Folkets hus och tidpunkten klockan 18.00.

Klockan 18.00 går också ett demonstrationståg från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen. Arrangör är 8 marskommittén i Göteborg.

Karlstad:
Landshövding Eva Eriksson talar vid en manifestation på Stora torget klockan 16.30. Det är startskottet för Festival för systerskap, som pågår i fyra dagar. Bland de inbjudna gästerna finns Majgull Axelsson, Maria Sveland och Annika Östberg.

Linköping:
På stifts- och landsbiblioteket talar litteraturvetaren Lena Kjersén Edman klockan 18.30. Temat är den kvinnliga litteraturhistorien, från Mary Wollstonecraft till Sofi Oksanen.

Luleå:
På Luleå tekniska universitet arrangerar forskningsämnet Genus och teknik filmvisning och samtal under parollen ”Mormödrar, farmödrar, förmödrar”. Start klockan 13:00.

Lund:
På Lunds universitet hålls ett seminarium om genus, medier och makt, där bland andra kammaråklagare Ulrika Rogland medverkar. Start klockan 10.00.

Mellan klockan 15.00 och 18.00 håller Kommunal en manifestation på Knut Den Stores Torg, mot ojämnställda anställningsvillkor och löner (se separat artikel).

Malmö:
Klockan 18.00 är det samling för en demonstration under parollen ”Lika lön oavsett kön”. Tåget går från Gustav Adolfs torg till Möllevångstorget. På talarlistan finns bland andra riksdagsledamöterna Rossana Dinamarca (V) och Hillevi Larsson (S).

Skellefteå:
På Scandic Hotell inleds klockan 13.00 Skellefteå Kraft World Challenge, en tävling mellan världens bästa kvinnliga armbrytare. Bakom arrangemanget står Heidi Andersson, niofaldig världsmästare och känd från dokumentärfilmen Armbryterskan från Ensamheten. ”Den är en kamp för jämställdhet och ett uttryck för att inget är omöjligt”, säger hon i ett pressmeddelande.

Stockholm:
TCO och kampanjen Facketförändras.nu inleder dagen med att sälja muffins vid Stureplan, Karlaplan och Åhléns City på Drottninggatan. Kvinnor får betala fem kronor, män får betala tio kronor. Syftet med manifestationen är att belysa de strukturella löneskillnaderna i samhället.

På konditori Vete-Katten är det releasefrukost för årets nummer av Hertha, världens äldsta feministiska tidskrift. Du kan träffa Anne Jalakas och Birgitta Wifstrand från redaktionen klockan 08.15.

Hos Akademikerförbundet SSR föreläser Zubeyde Demirörs Syed, socionom och verksamhetsansvarig på Fryshusets verksamhet Elektra, om våld i heders namn. Hon börjar klockan 9.00.

På Historiska museet i Stockholm arrangerar UN Women Sverige och Nätverket 8 mars en manifestation för att främja kvinnors representation i nya demokratier efter den arabiska vården. Medverkar gör bland andra finansminister Anders Borg (M) och Margareta Winberg, ordförande för UN Women Sverige.  Programmet inleds klockan 11.30 och fortsätter in på kvällen.

Klockan 14.00 på Kulturhuset arrangerar Sveriges kvinnolobby och en lång rad organisationer, bland dem Kommunal, ett seminarium under parollen ”Lön hela dagen!”. Medverkar gör bland andra LO:s ordförande Vanja Lundby-Wedin och Kommunals ordförande Annelie Nordström. En del i kampanjen är också att sprida klockslaget ”15:51” via Facebook och Twitter. Det markerar den tid på arbetsdagen efter vilken kvinnor arbetar gratis, räknat på att löneskillnaden mellan kvinnor och män är 14,3 procent.

Klockan 18.00 arrangerar 8 marskommittén ett demonstrationståg från Södermalmstorg till Medborgarplatsen. Artisten Sanna Carlstedt spelar och bland talarna finns Annelie Nordström.

Dramaten har bjudit in fyra kvinnliga författare och bloggare som kämpat för demokrati och Nordafrika och Mellanöstern. Det är Lina Ben Mhenni från Tunisien, Hala el Badry från Egypten, Afrah Nasser från Jemen och Manhal Alsarraj från Syrien. Sångerskan Ane Brun och flera kända skådespelare medverkar också i programmet som inleds klockan 19.00.

Södertälje:
Kommunen arrangerar en temadag i Stadshuset med start klockan 12.00. Bland de inbjudna gästerna finns jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) och Gudrun Schyman (FI).

Umeå:
Klockan 17.00 går ett demonstrationståg från Rådhustorget till Hamnmagasinet, där kvällen fortsätter med tal och sång. Arrangör är Tjejjouren Umeå.

Upplands Väsby:
Hos ABF Norra Stor-Stockholm visas webbfilmsprojektet ”Rätten till min kropp” och fotoutställning ”Roller Derby”. Kommunal är medarrangör och evenemanget börjar klockan 17.00.

Uppsala:
Ungdomens hus firas kvinnodagen med scenframträdanden och workshops om bland annat graffiti och feministiskt självförsvar.  Kvällen börjar klockan 18.00.

Örebro:
Systerskapsfestivalen inleds på torsdagen och pågår i tre dagar, med Kulturhuset som centrum. Programmet innehåller punkter om allt från entreprenörskap till transpersoners sexuella hälsa.

Dessutom arrangerar Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, barnvagnsmarscher på ett 30-tal orter i landet, för att uppmärksamma problemen med osäkra aborter och bristande mödravård världen över. Mer information om tider och platser finns på kampanjens hemsida.