Sverige har sen 2007 ett militärt samarbete med Saudiarabien som resulterat i flera vapenaffärer. Det är sen tidigare känt.
  Men vad som däremot inte varit officiellt så här långt, är att Sverige, genom myndigheten FOI, hjälper regimen i Saudiarabien att bygga upp en egen vapenindustri. Den första satsningen är en missilfabrik, den första i landet. Fabriken har inte börjat byggas, men planeringen har pågått sedan 2007, enligt Sveriges Radios Ekoredaktion.
  Om Sverige ska hjälpa Saudiarabien bygga vapenfabriker eller inte är tydligen inget svenska folket ska känna till. Vi förväntas lita på regeringen.

Vintern och våren 2011 sprider sig protesterna mot diktaturen i Mellanöstern – den arabiska våren kommer till den arabiska halvön och Saudiarabiens grannland Bahrain.
  I mars samma år visar Saudiarabien varför man byggt upp en så stark militärmakt. då deras tanks rullar in i Bahrain.
  I oktober 2011 delar den kungen ut en medalj till Saudiarabiens kung.
  Utrikesminister Carl Bildt kommentar är att ”Världen ser ut som den är och ska man förändra och påverka världen måste man vara ute i världen och sen ser inte hela världen ut som i Skövde, utan den är lite annorlunda och då ska vi försöka påverka den på lite olika sätt.”

Jag tycker det är extremt anmärkningsvärt att den här typen av satsning alls existerar, men det följer en mycket tydlig linje i moderaternas förda utlandspolitik. Går det att tjäna pengar, så struntar vi i demokrati och mänskliga rättigheter.
  Det minsta man kan kräva är utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Sten Tolgfors samt även statsminister Fredrik Reinfeldts avgång.
  De här tre ministrarna kan omöjligt varit omedvetna om den satsning som görs i ett land som står för allt annat än frihet, demokrati, jämlikhet och rättvisa.

Det absolut enda goda, och då får jag verkligen leta med lupp, jag får ut av det här är att kanske den svenska oskuldsfullheten kring att vi bara exporterar vapen till demokratier som inte befinner sig i väpnad konflikt kan ta slut.
  Så är inte fallet under moderatregeringen. Utan här finns en uppenbar risk att att en svensk statlig satsning kan göra att en diktatur anfaller demokratier och dödar människor. Även om nu Sverige ligger långt ifrån Saudiarabien så finns självfallet risken att vapnen vänds även mot Sverige och svenska intressen.
  Står alliansregeringen kvar vid sin stolta satsning då?

Som vänsterpartist får man ofta svara på saker kring kopplingen till forna öststater. Men det är dags att på allvar inse att kopplingen mellan att tjäna pengar och diktaturer än betydligt större, i synnerhet i dagens politiska situation.
  Det är dags att på allvar revidera den gamla synen på vem som är för och emot diktatur och vilka som stödjer dem.

Jerker Nilsson,
kommunalare och företrädare för Vänsterpartiet Älmhult