När Sara Ask fick barn hörde hon hur andra föräldrar i lekparken oroligt diskuterade om deras barn kunde ha näringsbrist. Samtidigt såg hon fryntliga och välmående barn som satt i gungorna.
– Vår generation föräldrar är oroligare än någonsin, trots eller på grund av att det finns så mycket information. När jag upptäckte det, tänkte jag att jag måste försöka kommunicera att de kan vara mer avslappnade. Det var därefter jag började skriva om barn och mat.

Sara Ask arbetade i flera år som barndietist på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm. Nu pratar och skriver hon om mat mer i det offentliga. I matböcker och i en föräldratidning.

Det vanligaste missförståendet är att bra mat är komplicerad, menar hon. Och att barn måste få i sig allt de behöver vid en och samma måltid:
– Det är svårt att få barn att äta efter tallriksmodellen vid ett och samma tillfälle. Det handlar mer om att de ska få i sig olika näringsämnen i det långa loppet. De kanske bara äter köttbullar till lunchen, bara ärtor och potatis en annan gång.

Sara Ask är ingen motståndare till snabba halvfabrikat, som färdiga frysta köttbullar, fiskpinnar eller fiskbullar. Särskilt inte om man själv kokar potatis, ris eller pasta och serverar det med någon grönsak.
– Det handlar om hur mycket råvara det finns i, och det kan man hålla utkik efter och använda halvfabrikat med hög råvaruhalt. Det som det är utblandat med är inte farligt eller dåligt, men det är i köttet eller fisken som det mesta av när-ingen sitter.

Att barn inte vill äta vissa saker är mer regel än undantag. Men det går att skapa bättre förutsättningar för att de i alla fall ska smaka. Finns det tid är det bra om barnen får vara med och hjälpa till att laga maten. Man är alltid mindre skeptiskt till sådant man varit med och tillagat, menar Sara. Vill man att barnen ska äta något särskilt får man också vara konsekvent, fortsätta servera det, och äta det själv. Samt utrusta sig med tålamod.

– Det viktiga är att man inte lägger värderingar kring maten och hur man äter. Att äta ska aldrig ha något med prestation att göra. Det ska vara något naturligt som man gör för att må bra och inte användas som hot eller muta, säger Sara Ask.

7 saker att tänka på…
1 Att avsluta måltiden med en frukt är jättebra eftersom det gör att järnet i maten lättare tas upp av kroppen. 2-3 frukter per dag är bra.
2 Försök äta fisk 2-3 ggr i veckan, med tanke på det är både fiskbullar och fiskpinnar bra.
3 Från ett års ålder är det okej med salt i barnets mat, men försiktigt. Se över hela familjens saltintag.
4 Kokt morot och krossade/passerade tomater innehåller mer näring än rå morot och tomat. Att riva morot och koka med krossade tomater gör att näringen lättare tas upp.
5 Korv bör man inte äta varje dag eftersom kombinationen rött kött och nitrit (som finns i korven) inte är bra.
6 Det försvinner mindre vitaminer när man värmer maten i mikrougn än när man kokar maten, pga snabbare uppvärmning.
7 Frysta grönsaker innehåller lika mycket vitaminer som färska eftersom de ofta skördas när grönsakerna är på topp.

…och 7  snabba tips
1 Ägg – det är världens bästa snabbmat. Supernäringsrikt. Innehåller nästan allt man behöver. Stek ett ägg, koka makaroner/potatis/bulgur och servera med kokt blomkål.
2 Använd mixerstav: ta blandade grönsaker från kylen och gör en soppa eller pastasås. Mixade grönsaker slinker lättare ner  hos kräsna barn.
3 Pasta, pesto och kikärtor. Kikärtor är bra, det är både grönsak och proteinkälla i ett.
4 Pannkaka, behöver inte vara dålig mat. Ha lite rågmjöl eller havrekli i smeten. Det låter präktigt, men det gör pannkakorna både godare och mer mättande.
5 Eller gör en ugnspannkaka och riv ner potatis och morot i smeten. Servera med lingonsylt och grönsaker.
6 Tina lax,  skär den i tärningar, stek som den är och servera med makaroner och broccoli.
7 Servera mjölk till maten – ett perfekt sätt att bättra på näringsintaget.

ID: Sara Ask

Yrke: Dietist. Skriver om mat i Vi Föräldrar, har skrivit boken "Matlust för barn 0-6 år". Bor: Hägersten, Stockholm. Familj: Man och barnen Nora 6 och Judit 4.

Sara om socker:
Socker bör man vara försiktig med eftersom produkter med mycket socker ofta är näringsfattiga. Men tar man bort socker helt och hållet får barnen inte möjlighet att lära sig ett förhållningssätt till söta saker, vilket de behöver. Det är bättre om de lär sig hur mycket sylt man bör ta till pannkakor.”

Sara om välling:
Välling är en bra näringskälla, men det ska inte ta för stor del från den andra maten. Barn som får tre flaskor per dygn har fått i sig halva sitt energibehov bara från vällingen. För mycket välling kan ge en ond cirkel, eftersom barnet sedan är för mätt för att äta mat och sedan vill ha välling igen i stället. Det handlar också om att servera vällingen på ett åldersadekvat sätt efter några år, dricka det ur en mugg till frukosten i stället för ur flaskan.”

Sara om fett:
Barn behöver lite extra fett i sina portioner upp till tvåårsåldern. Sedan handlar det om att balansera det fett man äter. Fettkvaliteten är viktigare än mängden fett. Fleromättade fetter behöver vi till exempel få i oss mer av, eftersom kroppen inte själv kan tillverka dem. Det finns i fisk och rapsolja – ett bra tips är att steka maten i rapsolja.”