Tamara Spiric, kommunalråd för Vänsterpartiet i Umeå, delade ut över 30 000 kronor till sju anställda inom äldreomsorgen. Händelsen gör att vi frågar oss: Var gåvorna ett försök att höja kvinnolönerna? Eller var det ett cyniskt försök att utnyttja anställda inom äldreomsorgen för att själv komma ut i media?

Lönerna inom kvinnodominerade yrken är för låga. Lönenivåerna gör att kvinnorna i Sverige bara tjänar ca 86 procent av männens löner.
Om Spiric menar allvar har hon möjlighet att arbeta för ökade löner inom äldreomsorgen. V är tillsammans med Socialdemokraterna de som bestämmer den budget som reglerar lönen för alla anställda i Umeå. Som arbetsgivare kan hon stödja Kommunals avtalskrav på drygt 4 procent. Umeå kommun har haft överskott på över 1 000 miljoner sedan 2006.
Spiric sitter också med i styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) – Kommunals motpart i de centrala löneförhandlingarna. Där har Spiric, och V, anpassat sig till alliansen som har majoritet inom SKL. Därmed har Spiric gått emot Kommunals avtalskrav!
Spiric utdelning av pengar är ett sätt att dölja hennes bristande stöd till kommunalarna i Umeå. På riksplanet gömmer hon att hon inte protesterade när SKL:s förhandlingsdelegation betecknade Kommunals avtalskrav som ”orealistiska”.

Vänsterpartiet borde ställa upp på Kommunals jämställdhetspotter – inte stå tillsammans med Moderaterna mot Kommunal. Det finns tillfällen då vi är kritiska till vårt fack. Men då Kommunal kräver en jämställdhetspott i avtalsrörseln, då ställer vi upp.

Åsa Eriksson, undersköterska
Tomas Westerström, undersköterska