– Det tycker jag han är värd. Han jobbar för att det ska vara en bra arbetsmiljö här på gården.

Hur märker du av arbetsmiljöarbetet?
– De har byggt ett stall och en verkstad, vilket har förbättrat arbetsmiljön. De nya lokalerna är rymligare och säkrare än de gamla. Vi i arbetsgruppen träffas några gånger om året och diskuterar arbetsmiljön, och alla medarbetare har gått kurser i hjärt- och lungräddning.

Det sker många olyckor inom lantbruket, hur är det på Högestad och Christinehof?
– Jag har jobbat här sedan 1985 och tack och lov har vi varit förskonade från skador. Det finns många farliga arbetsmoment på ett lantbruk. Det kan inte vara någon som står och driver på med piskan, för att folk ska jobba snabbare. Man måste få tid att göra ett säkert jobb, och det får vi här på gården.

Vad tycker du är den viktigaste arbetsmiljöfrågan för lantarbetare?
– I och med att arbetet blir mer specialiserat ökar risken för förslitningsskador. Som maskinförare blir man ofta tvungen att vrida sig för att titta bakåt när man sitter i fordonen. Gör man samma sak flera månader i sträck är det lätt att man får förslitningsskador.

Prissumma på 30 000 kronor

Lantbrukets arbetsmiljöpris är på 30 000 kronor och delas varje år ut av Lantbrukets arbetsmiljökommitté. Kommunal, Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund är huvudsponsorer till priset.