Forskarna har studerat signalsubstanser i hjärnan hos manliga och kvinnliga alkoholister. Kvinnorna i studien hade bara druckit för mycket i fyra år. Ändå hade de lika stora skador på serotoninsystemet som de män som druckit för mycket i 14 år.
Därför måste läkare vara särskilt noga med att ställa frågor om alkohol till kvinnor som söker vård för ångest, depression och sömproblem, anser forskarna.

Kan då hjärnan återhämta sig om man slutar dricka? Just när det gäller serotoninet vet man ännu inte riktigt. Men andra hjärnskador som orsakas av alkohol kan i alla fall läkas om man slutar dricka.
Studien är gjord av forskare vid Sahlgrenska akademin och Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Kvinnorna och männen i studien drack ungefär lika mycket, motsvarande drygt elva flaskor vin i veckan.