Priset instiftades för 15 år sedan på initiativ från Kommunals före detta arbetsmiljöombudsman Sven-Erik Pettersson och delas nu ut av Tomelilla kommun och Naturskyddsföreningen i Tomelilla.
– Att barn uppmärksammas och får pris för sitt miljöarbete är mycket viktigt, säger naturskyddsföreningens ordförande Ingmar Jönsson.
– Miljötänkandet har blivit en del i det dagliga arbetet, säger Ingbritt Olsson, barnskötare på Nyckelpigans förskola. Barnen tycker det är jättekul och har blivit medvetna om de hittar skräp och annat som ska sopsorteras ute. Vi har även gjort teater av det som vi visat upp för föräldrarna. Man kan säga att miljöarbetet på så vis har spritt sig även till hemmen, säger Ingbritt Olsson.
– Det är inget merarbete, utan det har tvärtom minskat stressen, avslutar hon.

Förra året blev Nyckelpigan första förskolan i kommunen att få grön flagg, en miljöcertifiering för skolor och förskolor. I två års har de arbetat med miljöfrågor, från sopsortering och kretsloppstänkande till hållbar utveckling inom alla områden.
Utmärkelsen är en extra sporre för det fortsatta arbetet för både barn och personal. Privatägda Nyckelpigan i Tomelilla har ett 100-tal barn och totalt cirka 20 personal.