NYHETER

Bussförare vann tvist mot bussbolag

2012-02-16
Bussbolag vägrade att betala ut storstadstillägg till sina bussförare. Nu döms de till att betala skadestånd i Arbetsdomstolen.
— Domen är en fullständig seger för bussförarna, säger Peter Boström, ordförande för Kommunals sektion 35.
Läs mer

Krav på mer semester och arbetskläder för anställda i friskolor

2012-02-16
Nu startar förhandlingar om ett nytt avtal för anställda i friskolor. Kommunal kräver fler semesterdagar för de som fyllt 40 och arbetskläder för både inom- och utomhusbruk.
Krav finns också på begränsning av visstidsanställningar, löneökningar på 860 kronor, jämställdhetspott och meddelarfrihet.
Läs mer

Så ska skyddsnätet lappas ihop

2012-02-16
Allt fler saknar fasta jobb. Men trots att de jobbar lika mycket har de inte samma skydd när de blir sjuka och arbetslösa. Det är en ny arbetsmarknad med gamla skyddsnät. Den som saknar fast jobb blir fattigare. I KA nr 22/11 visade vi på 11 hål i skyddsnäten. Nu frågar vi facket och regeringen vad de ska göra åt det.
Läs mer

Mona hjälper vikarier till försäkringspengar

2012-02-16
Många vikarier faller genom skyddsnäten när de blir sjuka. Mona Schill-Ingvarsson på Kommunal i Höör hjälper vikarier och arbetslösa att få ut försäkringspengar.
Läs mer

SKL vill ha hårdare kontroller av privat vård

2012-02-16
Fler röster höjs om behovet av kontroll när privata företag i den offentliga sektorn ökar.
SKL (Sveriges kommuner och landsting) börjar i vår en satsning på att ge kommuner och landsting bättre koll.
Läs mer

SKL ser ljust på ekonomin trots dystrare prognos

2012-02-16
Sveriges kommuner och landsting; SKL, ser framför sig en svagare tillväxt, ökad arbetslöshet och minskade skatteintäkter. Ändå ser chefsekonom Mats Kinnwall ljust på den ekonomiska utvecklingen.
— Även om det är alldeles för tidigt att blåsa faran över så går det inte att bortse från att allt fler tecken börjar peka i rätt riktning, säger han i ett pressmeddelande från SKL.
Läs mer

DEBATT

Efterlyses: en stark opposition

2012-02-15
Socialdemokraterna måste kunna ge medborgarna ett tydligt svar på vem som behöver dem. Utan ett övertygande svar på denna fråga saknar socialdemokratin existensberättigande i väljarnas ögon, skriver Patrik Wikström.
Läs mer

LIVS LEDARE

Verklig frihet inte alltid valfrihet

2012-02-16
Nye S-ledaren Stefan Löfven har kommit ut som feminist. Allt annat är omöjligt i ett parti som vill företräda de många och lågavlönade kvinnorna som bär upp vår välfärd. Löfven, första ordföranden med LO-bakgrund, verkar både trygg och kompetent. Men han har inget enkelt jobb. Arbetarrörelsen låter sig knappast förpackas om till en Kommunikationskampanj med målgruppsanpassade åsikter lika behändigt som Nymoderaterna.
Läs mer

BERGLINS

Bakom skvallertidningarnas rubriker

2012-02-16

Läs mer