I förra veckan pratade jag med en kvinna som jobbar inom hemtjänsten. Hon frågade mig om jag tänkte jobba längre än till 65 och jag svarade att det beror på, jag är i valet och kvalet. Hon blev svart i ögonen av ilska och menade att jag och alla andra borde lämna plats för ungdomarna. Hon blev förbannad – och hon borde ställas öga mot öga med statsminister Fredrik Reinfeldt. Hon har ju rätt.

Reinfeldt börjar bli kall om fötterna nu när en stor grupp 40-talister börjar gå i pension.
Regeringen har inte gett arbetsgivarna utrymme att anställa så man kan gå dubbelt med någon yngre som får lära upp sig av någon som är erfaren i yrket. Det har bara varit sparkrav och åtstramningar i tiotals år.
Dessutom tycker Reinfeldt – och även Försäkringskassans handläggare – att om man tycker jobbet är för tungt så där mitt i livet så borde man fundera över att byta yrke till något lättare. Hur enkelt är det?
Ingen vill väl egentligen ha ett jobb som man blir sjuk och skadad av. Det är hög tid att politiker börjar se över hur arbetsmiljön ser ut och inte kastar skulden på arbetstagare för att man slitit ut sig och inte orkar eller kan jobba fullt ut till 65 år, än mindre till 75.

På 1970 talet gick vi dubbelt med den
som skulle gå i pension. På ett smidigt sätt slussades man in i arbetet, det var en bra modell tycker jag.
Nej tack, jobba till 75 och sedan bara vända ner i graven på en gång. Det är väl också uträknat, så spar de in på pensionspengarna ju fler som dör bort.

Britt Piltto,
undersköterska, Solna.