– Vi kräver inte bonusar eller högar av pengar. Det handlar om vardagskrav som tid att göra vårt arbete och hålla sjukhus, tåg och skolor rena och att få betalt även när vi blir sjuka. Att vi behandlas med respekt. För de flesta i Holland är det självklara saker. Nu kräver vi detsamma.

Det säger sjukhusstädaren och ordföranden för städarna Khadija Tahiri på facket FNV Bondgenotens hemsida.
Strejken är den mest omfattande i fackföreningens historia och har pågått sedan 2 januari.
FNV Bondgenoten konstaterar att den efter flera månader av diskussioner, fem stora demonstrationer under parollen ”Marches of Respect”, sju förhandlingsrundor och mer än en månads strejkande fortfarande står långt ifrån arbetsgivarna.

FNV kräver förutom löneökningar, utökade rättigheter för timanställda och att de två karensdagar städare har innan sjuklönen träder in slopas. De vill också ha en normal arbetsbelastning – det vill säga tillräckligt med tid för att de ska hinna utföra sitt arbete.
Arbetsgivarna hävdar att fackets krav är orealistiska.
Det tidigare avtalet löpte ut 31 december 2011. Det slöts i april 2010, efter nio veckors strejk. Det var den längsta strejken i Hollands historia sedan 1930-talet.

Städarna i Holland har fått stort internationellt stöd. Det går att stödja och visa solidaritet med deras kamp via en speciell hemsida (se länk).