– Man ska inte behöva be sin pojkvän om hjälp. Han har inte lärt sig det i skolan och har ingen medfödd teknikgen som vi inte har.
Själv blev Karin Adelsköld en ”fixare” när hon separerade från sin man.
– Oops, jag hade inte rensat avloppet en enda gång när vi bodde ihop.

Nu uppmanar hon alla att våga sig på ny teknik. Tekniken utvecklas hela tiden och då går det inte att se på medan männen sköter den.
– Det handlar om jämställdhet. Om vi kräver att männen ska städa hemma, så måste vi ta ansvar för bilen också. När tar vi egna initiativ till det?
Att många tjejer tar avstånd från tek­­­­nik­­ beror ofta på rädsla, säger Karin.   
Men också lättja, det går snabbare att göra sådant som man redan kan, diska till exempel. Hennes tips till den som är osäker är att be någon titta på medan man gör det man vill ha gjort.
– Men de ska hålla lite avstånd och visa respekt.

Karin Adelsköld och Johanna Ögren
har nu gett ut boken Lilla gummans gör-det-själv-guide med instruktioner för allt ifrån hur du får en låda att sluta gnissla, till hur du sätter upp tv:n på väggen eller kapar grenar med motorsåg. Lilla gumman är en teknikblogg som Karin och Johanna startade 2008. De saknade ett forum för enkel och rolig information om teknik och prylar.
– Vi vänder oss till killar också, men om vi inte säger att Lilla gumman är för tjejer så hittar inte tjejerna dit. Hälften av våra läsare är män.

För KA:s läsare har Karin Adelsköld
satt ihop sin drömverktygslåda.
– Nyckeln till att bli en ”handy woman” är att ha bra verktyg. Det går på några tusen, men då håller de hela livet.

Karins verktygslåda – så mycket kostar det:

Verktygsväska, Cocraft, 249 kr
Regeldetektor, Cocraft, 149 kr
Skruv- och pluggsats, Clas Ohlson 99 kr
Skiftnyckel, Bahco Ergo, 189 kr (liten), 239 kr (stor)
Vattenpass, Cocraft, 169 kr
Instrumentmejselsats, Clas Ohlson, 19 kr
Bitsmejsel, Bacho, 229 kr
Tumstock, Hultafors, 59 kr
Blommiga arbetshandskar, Tällberg, 59 kr
Arbetshandske, Tegera pro, 159 kr
Morakniv, Cocraft, 59 kr
Handrengöring, CRC, 59 kr
Hammare, Stanley, 149 kr
Kabelskalare, Cocraft, 119 kr
Handsåg, Bahco, 159 kr
Vävtejp, 99 kr
Skruvdragare/borrmaskin, Bosch PSR 14,4 LI-2, 1 799 kr
Kaffetermos
Kexchoklad
Summa: 4 062 kronor
Priserna gäller på Clas Ohlson.

4 steg – så rensar du avloppet

1 Ta på dig diskhandskar. Placera en hink under vattenlåset (låsanordningen under handfatet).
2 Skruva loss kåpan längst ner på vattenlåset. Häll ut smutsen i toaletten.
3 Vattenlåset har två låsringar som du måste lossa. Den ena sitter på sidan och den andra upptill. Lossa sidoringen först och sen den övre. Använd en tång om de sitter hårt men var försiktig eftersom de lätt kan spricka. Du kan också testa med en våt trasa. När ringarna och bottenkåpan är bortskruvade böjer du försiktigt vattenlåset tills det lossnar från det övre röret och enkelt kan dras loss från röret som finns på sidan.
4 Skölj ur vattenlås och kåpa med varmt vatten. Ta först bort så mycket smuts du kan så du inte fyller nästa vattenlås. När allt är rent monterar du tillbaka vattenlåset och kåpan.
Tips: Använd en böjd ståltråd för att ta ut geggan så slipper du röra den med händerna.

4 steg – koppla ihop tv och dator

1 Bestäm dig för hur du vill föra över ljud och bild. Ibland finns flera in- och utgångar och då har du flera alternativ:
Hdmi är bäst och det är den enda kabeln som ger dig både ljud och bild. I alla andra fall behöver du en kabel för bild och en annan för ljud. Dvi och vga ger näst bäst bild. S-video ger sämst kvalitet.
2 När du har valt kablar, stäng av både dator och tv och koppla ihop kablarna i rätt uttag.
3 Nu ska du ställa in tv:n så den kan ta emot datorns signaler. Nyare tv-apparater har ett läge som heter pc, ställ in tv:n på det.
4 Se också till att datorn sänder rätt signaler till tv:n. Det kan vara lite klurigt beroende på vilket grafikkort datorn har och hur gammal den är. Oftast räcker det att gå in under bildskärmsinställningar på datorn och aktivera tv:n som extraskärm, men ibland behöver bildskärmsinställningarna justeras så att de är satta till kloning. Då kopieras datorskärmen till tv-skärmen. Du som har pc kan behöva trycka på f4 eller f7 för att växla till rätt läge så datorn syns på skärmen. En mac söker själv efter rätt läge.
Tips: För att vara säker på att du köper rätt kablar, fotografera ­­
in- och utgångarna på din tv och visa upp i affären.