Vilka är fördelarna för medlemmarna med ett nytt medlems­kort? KA frågar Anders Bergström, Kommunals tredje vice ordförande.
– Vi har under lång tid haft olika spridda medlemsförmåner, men nu får vi alla samlade på ett ställe. Man får ett bra bevis på att man är medlem, och dessutom har vi koll på att de som lämnar rabatter är seriösa företag.

Vilka rabatter och förmåner blir det?
– Ett axplock är Badhotellet i Tranås, Canal Digital, och Malmöaviation. De kommer att vara samlade på kommunal.se.

Man kan uppgradera kortet till ett kreditkort. Varför ska facket förmedla det?
– Vi går mot ett allt mer kontantlöst samhälle. Idag klarar du dig inte utan ett kredit- eller betalkort, och vi tycker att det var en rimlig ränta på det här kortet.

Men varför ska medlemmarna ha Kommunals kort, de kanske har ett annat redan?
– Det är en bättre ränta tycker vi. Utöver det får Kommunal del av räntan i återbäring från kortföretaget, och de pengarna kommer gå till facklig biståndsverksamhet. Det tycker vi är oerhört angeläget.

Vilka risker finns med kreditkortet?
– Att medlemmar använder det på ett felaktigt sätt, men vi har bra erfarenhet av betalningar från medlemslånet. Sen kan någon enskild person trilla i skuldfällan, men det tror vi inte är Kommunals fel utan andra kreditgivares med högre räntor.

Inom Handels, som redan har kortet, finns kritik. Bland annat att kortet ska dyka upp hos skuldsatta i tv-programmet Lyxfällan. Hur ser du på det?
– Den risken har vi redan idag med medlemslånen, att folk förköper sig. Men det görs också en kreditprövning innan man får kredit.

Dyrt att ta ut pengar på Kommunals kort

Det kan vara snårigt att veta om villkoren för kreditkortet är bra eller dåliga jämfört med andra kort. Så här bedömer Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, några av dem:

Ingen årsavgift, räntefritt max 55 dagar, 19 kronor för pappersräkning, 0 kronor e-faktura:
– Kortet är bra om man handlar på det, betalar innan det blir ränta och använder e-faktura. Då är det gratis.

Årsränta 15,65 %:
– Det är inte den bästa, lite över medel.

5 procent av beloppet i avgift när du tar ut pengar:
– Det väldigt dyrt att använda kortet i en bankomat. Jag har aldrig sett så hög avgift. Om du vill ta ut pengar är det bättre att använda ett vanligt bankkort.

Kommunal ger överskottet från kortföretaget till internationellt fackligt arbete:
– Det är ingen återbäring till dig direkt i form av bonus eller pengar att handla för, vilket till exempel Coop och Ok Q8 ger. Men pengarna går till något som du som medlem i Kommunal kan tänkas stödja.

Kommer i februari

Kommunals nya medlemskort kommer i februari. Då kommer de fullständiga kortvillkoren finnas på Kommunals hemsida. Där ser du då också vem du kan kontakta om du har frågor.