– Vi kommer att diskutera frågan i avtalsrörelsen. Det finns ett tryck från medlemmar att detta ska avtalsregleras, säger Kommunals ombudsman Annica Jansson.

Så sent som 2010 sade Kommunal nej till att göra upp med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om att man lokalt ska kunna skriva avtal som gör det möjligt för de anställda att byta bort semestertillägget, även kallat balkongtillägg, mot fler semesterdagar.
Alla andra fackförbund, i den kommunala sektorn, gick då med på ändringar i sina centrala avtal.

Som Kommunalarbetaren berättade i går har minst 25 kommuner sagt ja till ett lokalt avtal med de andra fackförbunden i semesterfrågan, enligt Tidningen Vision
Förutom de 25 som redan sagt ja, pågår diskussioner mellan fack och arbetsgivare i ytterligare 48 kommuner och/eller landsting. 32 arbetsgivare har sagt nej och hos 12 av de 117 arbetsgivare Tidningen Vision varit i kontakt med har frågan inte varit aktuell.