Får man tycka att det är roligt? Är det roligt?
Det är de första anteckningar jag gör medan jag läser Aase Bergs diktsamling ”Liknöjd fauna”. När vi träffas förstår jag att det är helt okej. ”Förtvivlat kul”, sammanfattar hon själv.

Det är avgörande med ValFrihet; att Individen tillåts välja mellan alla val.

Du kan läsa en tidning. Eller slå på vilket nyhetsprogram som helst i radio eller på tv. Där finns människor med makt, ofta en politiker, som till exempel talar om valfrihet.
Det kan handla om att välja äldreboende (och då spelar det ingen roll att svårigheten för många handlar om att överhuvudtaget få en plats någonstans). Det kan handla om Carema.

Det spelar ingen roll vad de säger, poeten Aase Berg hör bara ett kacklande. Hon hör hönor som kacklar:
– Då börjar hönorna i mitt huvud, det är så och det är sorgligt eftersom jag inte kan ta det de säger på allvar. För konsekvenserna är verkligen på allvar. Att de Saabanställda förlorar sina jobb är på allvar. Carema är på allvar.
Aase Berg är poet och som hon säger har hon begåvningen att utforska maktförhållanden i språket. En liten grej i marginalen som är viktig, menar hon.
Hennes hönor har ett eget sorts språk som de talar i sin kacklande kör. Som om den verklighet de lever i är så galen att det kräver ett nytt språkuttryck. Att det nya Allianssamhället krävt ett nytt språk.

Papigoja 65 år Ledsen Söker Familj. Du kan väl för faan inte släpa hit en papegoja!
Papegoja existerar inte i egenskap av Oss Hönor. Papegoja inget innehåll: järna med fel språk beklagligt & är för gammal för Få Leva. Den är arbetsbelastning och jätteful.

– Det är ett sätt att kanalisera en förtvivlan. Det är ju min bild av samhället där hönorna är någon sorts politiker eller entreprenörer. Men jag har försökt göra dem lite sympatiska också, de blir ledsna när en kyckling dör, de försöker. Visserligen håller de på att förstöra hela världen med sin tillväxt, men för den skull måste jag försöka förstå det jag uppfattar som en destruktiv kraft.

Aase Berg har flyttat långt ifrån
kacklet. För ett antal år sedan lämnade hon och familjen Stockholm för att bosätta sig ute på landet i en liten by utanför Njutånger med det skönklingande namnet Övernjöte.
– Alla skyltfönster jag kryssade förbi mellan hemmet och kontoret när jag bodde i Stockholm var en tydlig bild av vad livet där ska gå ut på. Visst finns det statusgrejer här också, men det finns också muppar som vi. Egentligen bryr jag mig inte om fasader, men har man barn tvingas man till någon sorts normalitet. Och att vara normal här är billigare än att vara normal i Stockholm.
Det är också här – från köksfönstret i det gamla torpet – hon hörde de egna hönorna bli uppätna av en räv en natt för något år sedan. En händelse som passar ganska bra in i hennes skrivande, för här är inte naturen en särskilt trevlig plats att vara på.

Hela arbetet med diktsamlingen startade
med att hon ville skriva om naturen som inte bryr sig om människan.
– Jag ville bort från Disney-idén att man ska hitta ett totemdjur i skogen, att det ska uppstå kontakt. Jag ville skriva om en natur som är raka motsatsen, ville skriva om naturen ur naturens egen blick. Men medan jag skrev naturdikterna började hönorna äta sig in i projektet.

Hur slutar det då?
– Hönorna överger sin tupp. De begår kollektivt självmord och sugs upp av naturen, konstaterar Aase Berg.

ID: Aase Berg

Yrke: Poet, författare och kritiker. Bor: Övernjöte i Hälsingland. Aktuell: Med samhällskritiska diktsamlingen ”Liknöjd fauna”. Har precis tilldelats Aftonbladets litteraturpris.

Aase Berg om några aktuella begrepp:

ARBETSLINJEN
Ett sätt att omformulera att de som inte har jobb ska jobba hela tiden. Ett ondskefullt begrepp.
VALFRIHET
För mig betyder det att det finns jättemånga läskmärken att välja mellan. En bluff från början till slut. Valfrihet och pengar ska
inte hänga ihop, man kan bara välja om man har pengar.
KONSUMTION
Konsumtion är döden, alltså. Jag kan inte tänka mig något livsfarligare att ägna sig åt, för hela jordklotet. Det är tomma kalorier, det går bara ut på att köpa inte på att ha kvar. Det är motsatsen till kvalitet, dessutom.
LYX
Ett ord som används för att hålla fattiga människor i schack, de ska längta efter lyx. De som har råd med lyx på riktigt använder nog finare begrepp än så.
FRIHET
Det finns en grundläggande frihet – yttrandefriheten – alla andra friheter har patriarkatet hittat på för att inte ta tag i situationer. Man borde döpa om frihet till att handla om att stå kvar, gräva där man står och försöka hitta klokheten på den punkten.