I svenska medier har Reinfeldt beskrivits som en segrare vid EU:s toppmöte som bland annat antog en Europakt för hårdare budgetdisciplin. Efter en uppgörelse med Socialdemokraterna förklarade Reinfeldt att även Sverige ansluter sig till Europakten.

Europafacket, EFS, ser ingen framgång med toppmötet. I ett uttalande säger EFS att EU:s toppmöte skulle handla om tillväxt och jobb.
”Men toppmötet lyckades inte med detta. Resultatet blev europakten samt urvattnade och inkonsekventa deklarationer om tillväxt och jobb, utan förpliktelser, bara tomma ord. Politiska ledare visar oss vägen mot en återvändsgränd”, fortsätter uttalandet från EFS.

Bernadette Ségol, generalsekreterare i EFS, säger i samma uttalande att Europakten kanske lugnar tyska kanslern Angela Merkels politiska vänner, men inte de miljoner arbetslösa, fattiga och de med otrygga anställningar som väntar på kraftfullt stöd från EU:s institutioner.
– Därför är vi emot pakten. Planer för att stärka de offentliga finanserna måste prioritera hållbar tillväxt. Nedskärningar dödar tillväxten och jobben. Vi behöver verkligen en Socialpakt som kan vara en frisk kraft för Europeiska Unionen och återställa förtroendet bland löntagare och medborgare för EU, fortsätter hon.

Wanja Lundby–Wedin, ordförande i LO som är en del av EFS, håller med om EFS kritik mot Europakten.
Men hon ger ändå pakten sitt stöd eftersom hon menar att en stabil ekonomi är en viktig förutsättning för en gynnsam ekonomisk utveckling, även om detta enligt henne inte är tillräckligt för att lösa problem med hög arbetslöshet och låg tillväxt.

Wanja Lundby–Wedin, som också sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, är lojal med partiets uppgörelse med regeringen om att Sverige ska ansluta sig till Europakten.
– Genom att Sverige har fått igenom de krav som Socialdemokraterna har ställt som en förutsättning för svenskt deltagande, är det rimligt att vi solidariskt medverkar i Europakten, säger hon i ett uttalande.

Nästa vecka samlas EFS i Köpenhamn för att diskutera hur Europafacket ska agera för att rädda jobben och välfärden i Europa. Oron är stor inom EFS för att Europakten ska leda till ökade nedskärningar, krav på lönesänkningar och stopp för investeringar som skulle kunna skapa den tillväxt som behövs för att lösa krisen.