I ett fikarum på äldreboendet Parkvägen 7-9 undrar Pernilla Carlsson vad som pågår.
Kollegorna har sagt att någon från ett företag vill träffa henne. I stället överraskas hon med tårta för den glädje som hon sprider på sin arbetsplats.
– Du är fantastisk just för att du är så glad och positiv. Du ger oss så otroligt mycket Pernilla, säger kollegan Kicki Westerberg Pettersson.
Pernilla Carlsson blir alldeles rörd. Efter att ha kramat om kollegorna börjar nervositeten släppa.
– För att jag ska vara glad måste jag ha med mig mina arbetskamrater, de är guld värda allihop, säger hon efter att ha fått en massa beröm.

För ett år sedan blev Österbybruks två äldreboenden ett, vilket medförde en rad förändringar för personalen. Det delades upp i fem enheter, två demensboenden och tre vanliga äldreboenden. Och så fick undersköterskan Pernilla Carlsson den nya tjänsten som aktivitetsutvecklare.
– I varje möte med chefen har jag tjatat om att jag vill hålla på med aktivering, berättar Pernilla.

Sedan sju månader har det varit hennes nya roll och dagarna består nu av att hitta på och utöva olika sorters aktiviteter som de boende mår bra av och tycker är roligt. Sittgympa, bingo, pyssel, bakning och allsång är några exempel.
– Det gäller att man är lyhörd och snappar upp olika förslag, säger Pernilla som lyssnar på boende, personal och anhöriga.

Att det finns en aktivitetsledare nu är viktigt, menar personalen. De hoppas på en fortsättning efter de två år som det är sagt att tjänsten ska finnas.
– Det är jättebra att man har en som styr upp allt. Någon måste hålla i trådarna, annars skulle det inte fungera, säger undersköterskan Carina Andersson.

Vid sammanslagningen fanns det en oro bland personalen för att man skulle bli omplacerad inom kommunen. Men nu ser man framåt och hoppas på en ljus framtid med fler förbättringar i arbetsmiljön.
– Man skulle vilja att kommunen förstår hur vi kämpar. Alla sliter och vissa sliter lite mer, säger Kicki Westerberg Pettersson.

ID: Pernilla Carlsson

Ålder: 42. Bor: I Österbybruk. Familj: Sambo och två barn, 17 och 21 år gamla. Bakgrund: Social service på gymnasiet, omvårdnadsprogrammet på vuxenutbildning. Undersköterska sedan 1999. Bäst med jobbet: Arbetskamraterna och att jag får göra roliga saker med de boende. Sämst med jobbet: Att det är så kort att cykla hit. Annars kommer jag inte på något.

Så ordnar du ett tårtkalas

Skriv till oss om vem du vill ge en tårta och varför. Glöm inte eget namn och adress. Märk kuvertet ”Tårtkalas”. Skicka till: Kommunal­arbetaren, Box 190 34, 104 32 Stockholm. Eller mejla till: kommunalarbetaren@ka.se