NYHETER

Uskor fick 4 500 kronor av Vänsterpartiet

2012-01-31
Var sitt kuvert med nästan 4500 kronor. Det fick de undersköterskor på avdelning Fenix i Umeå som hade turen att vara på plats när Vänsterpartiet delade ut pengar. Allt för att sätta fokus på inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män.
Läs mer

Sahlin vill bli ILO:s första kvinnliga chef

2012-01-31
Regeringen föreslår att Mona Sahlin får ett internationellt toppjobb, som generaldirektör för FN–organet ILO. Bland de svenska facken är det endast SACO som entydigt stöder förslaget. LO och TCO välkomnar lanseringen av Mona Sahlin men stöder samtidigt en annan kandidat, britten Guy Ryder.
Läs mer

Uppvaktning mot trafiklag

2012-01-31
Kritiken har varit hård från fackligt håll mot den nya kollektivavtalslagen. Förra veckan uppvaktade ett 20-tal buss-, spårvagns-, tåg- och tunnelbaneförare oppositonen och försökte få dem att riva upp lagen.
— Lagen försämrar anställningstryggheten, säger Kommunals Kent Budd.
Läs mer

Fler vill ta fackliga uppdrag

2012-01-31
Allt fler kan tänka sig att ta ett uppdrag för facket. Men många kommunalare är tveksamma, och tre av fyra har inte gått på något fackligt möte det senaste året. Kunskapen om kollektivavtalen är också lägre inom Kommunal.
Läs mer

Tyst minut för avlidna på jobbet

2012-01-31
I fjol dog 61 personer i arbetsolyckor runtom i landet. Lägg till det minst 100 självmord till följd av mobbning på jobbet.
Nu utlyser LO en tyst minut för avlidna i arbetet. Och kräver nolltolerans.
— Det är mycket oroande och djupt beklagligt att dödsolyckorna på våra arbetsplatser ökar, säger LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist i ett uttalande.
Läs mer

Svårt att veta om privatiseringar lett till förbättringar

2012-01-31
Privata förskolor har blivit allt vanligare och finns idag i nästan fyra av fem kommuner. Men om konkurrensen lett till bättre eller sämre förskola för barnen vet ingen.
Läs mer

HALLÅ DÄR

Hallå där: Marika Lindgren Åsbrink

2012-01-31
Hallå där Marika Lindgren Åsbrink (S), ordförande i grundskole- och gymnasienämnden, som varit med om att fatta beslutet att alla förskolans och skolans aktiviteter i Sundbyberg hädanefter ska vara avgiftsfria. Vad innebär beslutet?
Läs mer

LIV & HÄLSA

Förbättra minnet med fibrer

2012-01-31
Fiberrikt bröd till frukost förbättrar koncentrationsförmågan och minnet under hela förmiddagen. Vitt bröd försämrar däremot prestationsförmågan. Det visar en ny studie från Lunds universitet.
Läs mer

DEBATT

Jour är också arbetstid!

2012-01-31
Kommunal bör kräva sänkt arbetstid för personliga assistenter, till att börja med 36 timmars arbetsvecka, skriver Per Häll, personlig assistent och arbetsplatsombud.
Läs mer