Det tog några sekunder. Ett rutinlyft mellan två rullstolar gick fel när den nästan hundra kilo tunga mannen Helena Haataja var personlig assistent åt fick spasmiska ryckningar.
I flera minuter blev han hängande i lyftbältet Helena använde medan hon kämpade för att han inte skulle falla. Först efteråt kände hon smärtan i ryggen.
– Det gjorde så ont att jag nästan kräktes och höll på att svimma.

Helena var en sportig vältränad kvinna som arbetade heltid när olyckan hände. Hon hade nästan inga sjukdagar och cyklade ofta till jobbet som låg nästan två mil från hemmet. I dag är det omöjligt. Hon klarar bara av att arbeta halvtid och har värktabletterna i ständig beredskap.
– Jag kan inte planera något längre. Jag vet inte från en dag till en annan hur svår värken blir. Livet är helt annat, säger hon med tårar i ögonen.

Helena är medlem i Kommunal och har med fackets hjälp överklagat Försäkringskassans avslag. Kammarrätten gick på Försäkringskassans linje och slog fast att det inte fanns några vetenskapliga belägg för att smärtan kommer från olyckan. För Helena innebär det att hon inte får livränta och missar 3 000 kronor varje månad.
– Men det är inte pengarna som är viktiga. Jag vill bevisa att det var så det gick till och se till att alla kvinnor med arbetsskador kan få rätt, säger Helena som precis börjat om med processen.
Under året ska hennes fall tas upp i Förvaltningsrätten igen.

Så fungerar arbetsskadeförsäkringen

Arbetsskada kan vara både sjukdomar eller olyckor som orsakats antingen på arbetet, på väg dit eller hem.
Anmäl arbetsskador till din arbetsgivare som ska anmäla det vidare till Försäkringskassan.
Livränta är en ekonomisk ersättning som täcker förlorade inkomster, om du exempelvis måste gå ner i tid på grund av skadorna. Du får då  en livränta för löneminskningen.
Livräntan måste du söka från Försäkringskassan själv, det går inte genom arbetsgivaren.