Socialdemokraternas nye partiordförande valde direkt att försöka ta loven av diskussionerna om var han egentligen står när det kommer till jämställdhetsfrågor. Stefan Löfven har i rollen som IF Metalls ordförande varit motståndare till jämställdhetspotterna, som bland annat Kommunal driver i avtalsrörelsen.

Men i sitt första tal i den nya rollen lyfte han fram hur kvinnors diskrimineras både i samhället och i arbetslivet.
– Jag ska slåss för jämställdhet och kvinnors villkor och mot diskriminering hur än den visar sig. Tror man på alla människors lika värde är man också starkt emot diskriminering.

Stefan Löfven valdes av Socialdemokraternas partistyrelse, som dagen till ära hade samlats på Fotografiska museet i Stockholm där valet direktsändes ut i tv och radio. Hela partietablissemanget hade tagit plats i bänkarna, där fanns Göran Persson, Ingvar Carlsson, Lena Hjelm-Wallén och många andra.

Även Håkan Juholt – som avgick som partiordförande för mindre än en vecka sedan – fanns på plats och satt mitt emellan LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och Kommunals dito Annelie Norström.
Stefan Löfven talade varmt om Europa och EU, och lovade att prioritera satsningar och politik som ger fler jobb.