Filippa Reinfeldt (M) har som hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm huvudansvar för mer än två miljoner svenskars hälso- och sjukvård. Det är en verksamhet som omsätter drygt 51 miljarder skattekronor (2009). Det gör henne till en av de absolut viktigaste politikerna i landet. Under sina mer än fem år på posten har hennes privatiseringspolitik omvandlat länets sjukvårdssystem i grunden.

Under sina fem år som hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm har Filippa Reinfeldt systematiskt undvikit att tala med medierna i besvärliga frågor. Att en ledande politiker vägrar prata med journalister är ett direkt hot mot demokratin. Det skrev jag tillsammans med fyra andra mediechefer på DN Stockholms debattsida i torsdags.

Vi, dvs Jonna Sima och Jonas Cullberg, redaktörer ETC Stockholm, Eric Sundström, chefredaktör Dagens Arena, Eric Rosén, nyhetschef Nyheter 24 och undertecknad chefredaktör på Kommunalarbetaren, avkrävde Filippa Reinfeldt svar på de frågor som vi och stockholmarna vill ställa om en hälso- och sjukvård som på kort tid har förändrats i grunden. Det handlar om vårdval, avknoppningar och privatiseringar. Om utförsäljning till riskkapitalägda vårdbolag. Filippa Reinfeldt har varit lika svårtillgänglig för våra läsare som i många andra medier. I den senaste, polisanmälda, Serafenaffären fick vår reporter inte ens tala med det (icke ansvarige) finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M). Hon hänvisades till ett uttalande i DN, trots flera försök under två dagars tid.

I intervjuer i DN, SVT:s ABC samt tidningarna Dagens Medicin och Dagens Medias webbupplagor kommenterar Filippa Reinfeldt vår debattartikel om att hon undviker att tala med medierna i besvärliga frågor. Sjukvårdslandstingsrådet avfärdar kritiken som ”personangrepp från socialdemokrater”. I SVT Rapport till och med ”sura socialdemokrater”.

Det är inte personangrepp att kritisera en makthavares arbetsmetoder. Argumenten suger och den sortens avfärdande härskarteknik är ovärdigt en person i Filippa Reinfeldts maktställning.

I en replik i DN idag framhåller vi det självklara: Vi är journalister och vi vill kunna utföra en av våra grunduppgifter: att granska makten. Vår erfarenhet är att Filippa Reinfeldt gör det svårt för oss att fylla den funktionen genom sin ovilja att låta sig intervjuas.

Filippa Reinfeldt häftar i sina kommentarer till vår debattartikel en partistämpel på kritikerna i stället för att bemöta argumenten. Hon accepterar inte att balans i samhället bygger på att vi har olika roller. Politiker fattar beslut och journalister frågar varför. Hon menar uppenbarligen att politiker kan sätta sig över den här rollfördelningen om journalisterna inte passar. Detta är illa för den politiska makthavare som har landets största budget, bortsett från den som statsminister Fredrik Reinfeldt ansvarar för.

Den bild av Filippa Reinfeldts mediestrategi som vi redogör för i artikeln delas av många andra journalister med olika politisk hemvist. Flera av dem har hört av sig till oss och uttryckt uppskattning och igenkänning sedan vår debattartikel publicerades. Artikeln är en av de mest delade och spridda i sociala medier.

På Expressens oberoende liberala ledarsida skrev Aron Israelson redan för fyra och ett halvt år sedan om att Filippa Reinfeldt trots enorm makt över stockholmarnas hälsa och trots ansvar för flera hårt kritiserade reformer endast framträder i ofarliga mediesammanhang där hon slipper ifrågasättas. Hon använder samma taktik som exempelvis Nordeas ordförande Björn Wahlroos när lägenhetsaffärerna i miljonklass kom på tal. Det var journalisternas frågor som var problemet, inte missbruket av spararnas pengar.

Till Dagens Medicin säger Filippa Reinfeldt att hon ”hemskt gärna” pratar om sina arbetsområden och att reportrar är välkomna att ringa henne varje dag så ska de få svar. Det är inte vår erfarenhet hittills av hennes förhållningssätt till media. Men vi kommer att minnas och påminna om det löftet nästa gång vi vill intervjua sjukvårdslandstingsrådet. (Se vår replik i DN, länk intill.)

PS I går försökte en reporter på E24 intervjua Filippa Reinfeldt om avknoppningar. Gissa vilket svaret blev. Just det. DS