Den egyptiska författarinnan debuterade 1995 med den här poetiska och svårmodiga berättelsen om flickan och shekjkdottern Fatima, som lever instängd bakom murar i ett beduinsamhälle. Här skildrar hon den lilla flickans ensamhet, avskuren från yttervärlden och männen. Hennes isolering leder till att fantasierna tar över och blir hennes verklighet. Romanen har ett febrigt språk som väl speglar hur kontaktlösheten och bristen på sammanhang skapar splittring och sönderdelning både inuti och utanpå huvudpersonen.  

Miral Al-Tahawi bor numera i New York. Hennes senaste roman Brooklyn Heights  fick Naguib Mahfouz litteraturpris. Hennes familj tillhör beduinaristokratin och hennes uppväxt har likheter med Fatimas. Hon var själv 26 år första gången hon tilläts lämna hemmet utan sällskap av en manlig släkting.  Hennes mor brukade ljuga om att hon var sjuk när hon studerade och släktingar kom på besök. Och de första åren efter genombrottet var det hennes bröder som svarade på journalisternas frågor.