KA är Nordens största fackliga tidning och skriver om arbetsmarknaden för mer än 500 000 kommunalare i Sveriges största fackförbund, Kommunal. Vår upplaga ligger över 530 000 och antalet läsare enligt Orvesto (Ever reader) är 707 000. I Kommunal finns mer än 220 yrken, många av dem i centrum för politikernas intresse. Åtminstone vart fjärde år.

Partiledare framhåller gärna att de reser land och rike runt och lyssnar på exempelvis lågavlönade vårdbiträden och undersköterskor. KA skildrar deras verklighet. Tidningen är med och bildar opinion för våra läsares och Kommunals frågor om inflytande, lön, jobb, arbetsmiljö, hälsa, kultur. Våra nyheter citeras ofta.

Så kanske borde jag rycka på axlarna åt mejlet jag fick från Riksdagen den 16 januari:

”Till: Kommunalarbetaren
Ämne: Utskick – Kommunalarbetaren
Hej!
Riksdagsbiblioteket, 100 12 Stockholm, vill bli struken som mottagare vid utskick av Kommunalarbetaren.
En bekräftelse önskas. ”

Men jag bryr mej,  blir både upprörd och förvånad. Som samhällsbild är det kortfattade mejlet talande.  För lika intressant som det som får synas är ju det som blir osynligt. Är det riktigt att Riksdagens bibliotek ska tillhandahålla sex publikationer från OECD om ekonomi medan berättelser om arbetslivets villkor för kommunalare och andra löntagare plockas bort?

Att slinka in på ett bibliotek och bläddra i en tidskrift är en del av en väl fungerande demokrati.  Men den som söker på fackliga tidskrifter i riksdagsbibliotekets databas får ingen träff alls. Något bättre, men inte mycket är det på plats  i de folkvaldas eget bibliotek, sedan 1996 beläget i kvarteret Mercurius i Gamla stan. Det som  tidigare var en banklokal för Skandinaviska kreditaktiebolaget är nu stilfullt renoverat med blekgröna väggar. Det 7 meter höga taket vilar på kolonner som gjutits in i betong. Även nu pågår ombyggnad. 

Entren domineras av en S-broschyr med Håkan Juholt, ensam på de lediga hyllorna för partiinfo denna onsdag, när S-krisen pågår som värst. Någon ström av besökare har inte hittat hit. Och det är gott om plats  i de tre rum i  avdelning A där tidskrifterna samlats. Överallt gapar hål i hyllorna efter tidskrifter som rensats ut.

Av de 100 som nu plockats bort är 7 fackliga: Byggnadsarbetaren, Chef, Dagens arbete, Kommunalarbetaren, Lärarnas Tidning, Polistidningen och Skolvärlden. Utgallrade är även en rad andra tidningar om arbetsmarknad och arbetsmiljö som Arbetarskydd, Arbetsliv, Arbetsmarknaden, Du & Jobbet, EU & arbetsrätt. Även Hyresgästernas tidning Hem & Hyra har strukit med. Av de 300 som är kvar återstår nu fem fackliga: Jusektidningen, LO-tidningen, Läkartidningen, Socionomen och TCO-tidningen.

På Riksdagsbibliotekets hemsida kan man under rubriken Organisation och personal läsa: ”Riksdagsbiblioteket ingår i riksdagsförvaltningen som en enhet inom kommunikationsavdelningen. Drygt 40 personer arbetar inom enheten. ”
Cecilia Stadius Sektionschef Logistik, upphandling & IT Riksdagsbiblioteket är ansvarig för de bortplockade tidskrifterna: Via mejl förklarar hon beslutet: ”Ja, vi har inför 2012 beslutat att inte ta in er tidskrift, De kriterier som styr är tex platsbrist, jämförelse med information på nätet, innehåll i databaser mm.”

Att vårt riksdagsbibliotek blivit en  del av en kommunikationsenhet må vara hänt. Att tidskrifter gallras ut hör också till verkligheten när sparbeting och platsbrist tränger sig på. Men antalet anställda tyder inte på resursbrist. Och att inte tillhandahålla ett representativt urval av löntagarnas fackliga tidningar  i ett bibliotek som ska representera den lagstiftande folkvalda församlingen och som finansieras av medborgarna är en märklig prioritering. En pengafråga är det inte, vad KA beträffar. Riksdagsbibiloteket har en gratisprenumeration. 

PS: Arbetsmarknadsepartementet fick också frågan vilka fackliga tidningar de prenumererar på: Här finns LO-tidningen, Jusektidningen, TCO-tidningen, Journalisten och Dagens Arbete. Men inte Kommunalarbetaren.
Detta har vi nu ändrat på. KA bjuder Hillevi Engström (M) på en gratisprenumeration. DS