Förskolebarnen blir friskare med Hyfs
Vintern är här. Mysigt tycker vissa, sjukligt menar andra. För småbarnsföräldrar innebär det förkylningstider, en tid som aldrig tycks ta slut. Men det går att stoppa smittspridningen. På förskolan Bakgården i Göteborg har de lyckats.
Barnskötaren Laila Mileving dansar runt med barnen på en blå oval matta. De leker cowboys och kastar ut ”lasson” som de låtsas fånga sina hästar med.
– Yeeeha, ropar barnen me-dan de skuttar och galopperar.
– Atjo! nyser en liten pojke från platsen där han lagt sig på golvet.
Barn på förskolor är 30 procent sjukare än barn hemma.
– Det oroar mig att det är så hög sjukfrånvaro, säger Laila. Det blir en ond cirkel, först blir barnen sjuka och smittar oss pedagoger, så blir vi sjuka och smittar dem igen.
Laila jobbar på förskolan Bakgården i Göteborg. Här infördes Hyfs 2008.
Hyfs står för hygiensjuksköterska i förskolan och startades av Smittskyddsenheten i Göteborg, då man ville minska sjukdom i förskolan. En hygiensjuksköt-erska besökte flera förskolor för att uppmärksamma hygienen och ge råd för hur man kan hindra smittor från att spridas. Idag har flera ur personalen på Bakgården gått en hygienutbildning.
Barnens cowboydans har övergått till imitation av krälande maskar och mullvadar.
– Nu får ni leka i fem minuter till sen ska vi gå ner och tvätta händerna.
Barnen står med uppkavlade ärmar på ljusblå pallar för att nå upp till handfaten.
– Tvätta, tvätta liten hand. Bort med smuts och bort med sand. Mellan i och ovanpå, gnugga tummen bägge två, sjunger barnen med melodin till Blinka lilla stjärna, medan de löddrar in sina händer och sköljer noga. Laila hjälper tvååriga Minou.
– Är de rena nu? frågar Laila.
– Jaaaa, skrattar Minou glatt.
Personalen på förskolan har lyckats sänka sjukfrånvaron rejält sedan de införde nya rutiner.
De skurar regelbundet stolar, bord, handtag och kranar. Tvättar leksaker och textilier och försöker att vara ute med barnen så mycket som möjligt.
– Det är såklart tidskrävande, men det är det enda negativa, att barnen blir friskare väger ju upp det.
Laila förklarar att en viktig del är att föräldrarna är delaktiga. Till exempel att de förstår att om de har varit hemma med sitt sjuka barn som börjar verka piggt när de är hemma, så kanske inte barnet är det bland 18 andra barn.
– Men våra barns föräldrar är jättebra på att hålla hemma barnen när de är sjuka. Och de är väldigt positiva till Hyfs. De slipper vabba lika mycket, för man ska ju ha råd att vara sjuk också – det gäller både föräldrar och personal.
Laila och hennes kollegor låter barnen vara med i flera städmoment. I dag hjälper treåriga Nike och femåriga Sofia till och skrubbar stolar och bord.
– Nu har jag diskat rent, nu får den stå och torka här, säger Sofia och ser stolt ut.
Nike fyller ivrigt i:
– Jag har diskat en heeel stol!
Barnen får lära sig hur bakterier sprids. De har fått smeta in händerna med olja och kanel och sedan tagit varandra i händerna för att se hur kladdet förs vidare.
– Vi visar barnen via experiment. Det är lättare för dem att förstå om de får göra det själva.
Klockan är kvart i två och de äldsta barnen som har varit ute och lekt på gården kommer in igen för att få mellanmål, smoothie och mackor, men först ska de tvätta händerna.
– Tvätta, tvätta liten hand… hörs på nytt inne från badrummet och lampan i taket blinkar i takt. Det är tvååriga Liam som upptäckt lampknappen.
Hygiensjuksköterskans tips
1 Viktigast är handhygienen. Barn och personal ska tvätta händerna noga med tvål och vatten.
2 Rutinerna kring blöjbyten. Rengör skötborden efter att ni bytt blöja.
3 Barnens handtvätt, och att byta kläder på barnen när de kommer hem.
4 Viktigt när man går från blöjbyten till mathantering: Ha inte stora, tjocka tröjor på dig när du byter blöja och sedan samma tröja in till köket.
Detta är Hyfs
Projektet Hyfs drogs i gång av Smittskyddsenheten i Göteborg och är ett samarbete mellan dem, Barnhälsovården, Strama Göteborg och Göteborgs stad.
Syftet är att minska sjukdom och smittspridning i förskolan.
ID. Laila Mileving
Yrke: Barnskötare. Ålder: 33 år. Familj: Maken Peter och två katter. Bor: Majorna i Göteborg. Intressen: Resa, baka och fotografera. Lön: 20 950 kronor i månaden. Om Kommunal: De har väldigt bra utbildningar.