I dag finns runt 30 000 personer i arbets- och utvecklingsgarantins omdebatterade fas 3. Det är den åtgärd Arbetsförmedlingen sätter in när en arbetssökande inte fått jobb efter 450 dagar. En del tvingas delta i den utan ekonomisk ersättning. 1653 personer, sex procent av alla i fas 3, tvingas hitta andra sätt att försörja sig eftersom de redan förbrukat sina ersättningsdagar.
– Det är tänkt att de ska söka socialbidrag eller försörjas av familjen. säger Alicia Selmanovic som är mycket kritisk till det.

LO menar i sin rapport att människor i fas 3 många gånger gör vanliga arbeten utan att få lön.
– Det är orättfärdigt att människor arbetar utan lön. Det är inte bara lön som de går miste om. De omfattas inte av kollektivavtal, där det ingår försäkringar, pensionsavtal och försäkringar vid sjukdom, säger Alicia Selmanovic.

Hon får medhåll av LO ordföranden Wanja Lundby Wedin som ser stora risker att människor blir fattiga med fas 3.
– Vi vill att människor ska ha lön när de arbetar, säger hon.
Kritiken delar de med oppositonen i riksdagen som under förra året begärde att anvisningarna till fas 3 skulle stoppas helt. Det har regeringen valt att inte lyssna på.

Bettina Kashefi är statssekreterare åt arbetmarknadsminister Hillevi Engström (M). Hon menar att det idag inte finns några alternativ till jobb och utvecklingsgarantin och att det är oundvikligt att en del av deltagarna i fas 3 får försörja sig på andra sätt.
– Den som inte kvalat in får ingen ersättning från aktivitetsgarantin. Det är ett beslut som regeringen tagit. Staten ser inte det som sitt åtagande, säger hon.