NYHETER

Dramatisk ökning av våld på bussar

2012-01-18
Fler och fler bussförare utsätts för hot och våld. Och ökningen är dramatisk: På bara tre år har antalet anmälda incidenter vuxit med över 80 procent.
— Det är skrämmande, säger Kommunals ombudsman Peter Larsson.
Läs mer

Cenneth blev misshandlad — gärningsmannen gick fri

2012-01-17
En morgon i augusti när bussföraren Cenneth Malmström körde en flygbuss in mot centrala Stockholm
attackerades han plötsligt av en psykiskt sjuk man. Trots att flera vittnen såg händelsen dömdes gärningsmannen aldrig för dådet.
— Som förare är man jävligt utsatt, säger han.
Läs mer

Laser — det nya hotet

2012-01-17
Samtidigt som anmälningarna visar att allt fler bussförare drabbas av hot, våld och trakasserier har en ny typ av attacker mot förarna ökat kraftigt — laserattacker. En brottstyp som polisen betecknar som misshandel. Men många arbetsgivare anmäler inte laserattackerna.
Läs mer

”Fler röster från oppositionen borde höras”

2012-01-18
— Fler röster från oppositionen borde höras, säger Annelie Nordström.
Hon menar att Kommunals strategi att höras och synas mer i medierna gett henne platsen på listan över vårdens 100 mest inflytelserika personer.
Läs mer

LIVS LEDARE

Kamp mot kvinnolöner även 2012!

2012-01-18
Den stod där i hyllan på bensinmacken, filmen flickorna i Dagenham. Inga betyg, den har inte gått på bio, men berättelsen om kvinnornas strejk på Ford Motor i 1960-talets England utlovades vara ”årets feelgodfilm”. Och det stämmer på många sätt:
Läs mer

KOLUMN

Träningsglädje medicinen

2012-01-18
Somliga av oss föds hungrigare än andra och fetma och övervikt är ärftligt, skriver vetenskapsjournalisterna Karin Bojs och Anna Bratt i boken ”Vikten av gener” (Natur & Kultur). Våra gener styr i vilken mån vi är känsliga för fett, kolhydrater och för lite motion.
Läs mer

HALLÅ DÄR

Hallå där: Jannika Fahlander

2012-01-18
Jannika Fahlander, ombudsman på Handels som stämmer underklädeskedjan Change i Arbetsdomstolen.
Läs mer

LIV & HÄLSA

Hillevi har hittat träningsglädjen

2012-01-18
Vi står i plankan i den kalla leran, vassa gruskorn trycker mot underarmarna. När jag tänker ”jag orkar inte mer” hörs Hillevi Wahls kraftfulla röst: ”Kom igen, det ser jättebra ut, gud vad ni är starka!”. Då orkar jag stå kvar.
Läs mer

KULTUR

Fin ingång till bildmakare Billman

2012-01-18
Att måla al fresco är något av det svåraste en konstnär kan ge sig på. Sjömannen och bildkonstnären Torsten Billman valde denna väggmålningsteknik för att skildra arbetarrörelsen. Två av hans tio fresker visade kommunalare i arbete. En brann upp och den andra var nära att förstöras av en truck.
Läs mer

FILM

Katinkas kalas

2012-01-18
Svenskt drama i regi av Levan Atkin med bland andra Mia Mountain, Yohanna Idha, Fredrik Lundqvist, Ulrika Ellemark och Ludde Hagberg.
Läs mer