Hillevi Wahl är författare och skriver kolumner i bland annat KA. Ofta väljer hon svåra ämnen, som missbrukande föräldrar, utsatta barn och ätstörningar. Ämnen som bottnar i hennes egen barndom.
Men hennes senaste bok handlar om träningsglädje och hur man hittar den. Hon berättar hur hon gått från soffpotatis till supervältränad på några månader.
– Det har varit ett glädjerus från dag ett, säger Hillevi Wahl entusiastiskt.

Jag följer med henne på ett träningspass
för att se om jag också kan hitta den där glädjen. Vi är drygt 20 deltagare som samlas på Östermalms IP en lördag i december. Det är någon minusgrad och folk diskuterar dubbskor och hur många tröjor som är lagom.
Alla har västar med texten Nordic Military Training, så heter träningsformen. Vi joggar iväg mot skogen i två strikta kolonner. Militärkänslan blir tydlig när ledaren ropar ”ta skydd!” och alla slänger sig ner på den våta vägen.

 

De starkaste tar största däcken. Alla övningar kan anpassas efter förmåga.

Vi fortsätter med utfallssteg och grodhopp tills benen känns stumma, och kommer upp på en kulle med utsikt över en liten sjö. Men vi får inte njuta av utsikten, för vi ska slänga oss ner på marken och stå i plankan. Det är nu jag får höra Hillevis starka hejarop första gången.
Efteråt säger Hillevi:
– Det är det jag är bra på, att peppa!
Folk är bra på olika saker, någon är stark, en är bra på att organisera. I en träningsgrupp lär man känna varandra utan ord och vet varandras styrkor och svagheter.
– Man blir glad för varandras framsteg. Det handlar inte bara om mig och min kropp, säger Hillevi.

Alla pass är olika, och alla är på något sätt utmanande – det kan vara att komma över en mur, krypa igenom rör eller bära varandra. Den här gången är en övning att stå på händerna. Jag har inte gjort det sen jag var tio år och är säker på att jag inte kan, jag vågar nog inte ens försöka. Men efter ett par försök står jag där på händer. Då känner jag det – glädjeruset.
– Man kan mycket mer än man tror, kommenterar Hillevi.
Det har hon konstaterat gång på gång: Hur hon plötsligt kan saker som hon trott var omöjliga. Ibland på första försöket, ibland efter några veckors övning.

 

Ledaren Sofia visar en övning som kräver både styrka och mod.

Träningen är utomhus året om, oftast ute i skogen, men är det mörkt kan de vara på idrottsplatsen i stället.
– Det är underbart att göra situps under stjärnorna, säger hon lyriskt.
Att åla i lera är inte lika poe-tiskt, men också härligt när man ägnat sitt vuxenliv åt att akta sig för smuts. Nu längtar hon efter att ge andra chansen att upptäcka den här glädjen. Snart ger hon sig ut på turné över hela landet med Nordic Military Training. Särskilt hoppas hon på att kvinnor i hennes egen ålder ska våga prova.
– Det finns en massa myter om att det bara är för snaggade killar som kan hoppa jämfota upp i en talltopp, men det är massor med kvinnor 45-50 som håller på, säger Hillevi Wahl.

Nordic Military Training

Militärinspirerad utomhusträning för både nybörjare och träningsvana.
Finns just nu i Stockholm och Jönköping och planerar att starta på flera platser i landet. Under våren går en prova-på-turné över hela landet.
Mer info finns på
www.nordicmilitarytraining.se och www.extremtkul.se

Det går utmärkt att träna ute i skogen på egen hand. Använd naturen och din fantasi: Klättra upp för berg, hoppa över diken, lyft stockar. Nerfallna träd kan man krypa under, hoppa över eller balansera på. Det här tränar hela kroppen och ger kondition, styrka och balans. På www.youtube.com finns inspirationsfilmer, sök på ”MovNat”. Träningsformen kallas också Primal Walk eller Stenålderspromenad.

ID: Hillevi Wahl

Ålder: 46 år. Bor: Stockholm. Familj: Maken Gunnar och barnen Elliot, Movitz och Lykke. Yrke: Författare och kolumnist ibland annat KA. Aktuell: Med boken ”Extremt kul!” (Kalla Kulor förlag).