Grafikern, illustratören, tecknaren Torsten Billman (1909-1989) lever vidare, men ganska undanskymt, i Kommunals hus­ på Hagagatan i Stockholm. Här kan besökare till personalenheten beundra en hel vägg med kommunalarbetare i Göta Älv, från 1961. Motivet är Göteborgs hamn. Under husrenoveringen 2009 körde en truck på målningen! Men nu är den restaurerad och en del av Kommunals kulturarv. Fresken till Kommunals semesterhem till förbundets 50-årsjubileum brann dessvärre upp redan 1958.

Boken om Torsten
Billman ges ut av
ABF Norra Halland
och Hallands
konstmuseum, red
Dan Lennervald.

Billman, son till en skräddarmästare, gick till sjöss som 17-åring, eldade kol och drömde om konsten. Hans syster sände honom litteratur, bland annat Tidevarvet och Fönstret, ”den bästa tidning vi haft”, skriver han själv. Dostojevskijs Brott & Straff gjorde djupt intryck. Under 2:a världskriget blev han en av nazismens hårdaste gisslare.

Många gånger har jag funderat på vad jag ska ge för bok till min styvfar, eldaren som gick till sjöss som 14-åring. Han hade gillat detta fantastiska bokmuseum från ABF i Kungsbacka lika mycket som jag.