Kommunal har under det gångna året haft som mål att öka antalet medlemmar. Trots att årets tre sista månader visade plussiffror, kunde förbundet inte hämta in tappet under året som helhet. Totalt minskade antalet medlemmar med drygt 2 000, till 504 600.
– Vi har ju målet att vi ska bli fler så det är ett misslyckande i den meningen, men jag tror att det hänt något i organisationen som visat sig på senhösten. Vi har tidigare varit en fackförening som funnits integrerad i kommuner och landsting, och medlemmar har kommit till oss av sig själva. Vi har inte haft insikten att vi måste hålla koll på detta, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Enligt Annelie Nordström har hon under sin tid som ordförande jobbat på att öka medvetenheten om att ett av de viktigaste uppdragen är att organisera.
– Vi måste vara närvarande på arbetsplatserna och vi måste ställa frågan. Jag har som mål att vara på en arbetsplats i veckan, och om jag hinner det så hinner alla det, säger hon.
 
Men än så länge har det inte gett
resultat för Kommunals medlemstal. För Unionen ser det däremot ljusare ut. Fackförbundet, som organiserar tjänstemän som till exempel säljare, it-tekniker och projektledare, lyckades värva mer än 9000 fler medlemmar än de tappade. En anledning tror de själva kan vara att de välkomnar alla tjänstemän på en arbetsplats.
– Vi utgår från arbetsplatsen och arbetsgemenskapen, det skiljer oss från andra på den privata sidan som går efter yrke eller utbildning. Hos oss kan alla vara med i samma klubb. Vi har också jobbat aktivt med att lyfta fram vad som är bra med medlemskapet, säger Fredrik Nilsson, marknadschef på Unionen.

Unionen har också satsat mycket på
annonser på nätet, och en reklamfilm i TV4, som Fredrik Nilsson tror gett resultat.
Annelie Nordström ser dock också en mer strukturell orsak till att Unionen kunnat växa.
– Det sker en ständig tjänstemannafiering i samhället. Fler på arbetsmarknaden har högskoleutbildning och allt fler har då yrken som faller inom tjänstemannaorganisationernas hägn, säger hon.

Totalt har Unionen cirka 506 000 medlemmar. På pappret ser de alltså ut att ha gått om Kommunal, och tagit över positionen som Sveriges största fackförbund. Men Unionen räknar in egenföretagare, studerande och pensionärer. Räknar man in Svenska Kommunalpensionärerna, med 150 000 medlemmar, hamnar Kommunal istället på 655 000 personer och är fortsatt störst.

Men om Kommunal inte lyckas vända trenden, och Unionen fortsätter öka, kan det bli annorlunda i framtiden. Unionen har 600 000 medlemmar som mål, men tonar ned vikten av att vara just störst. Det gör också Annelie Nordström.
– Det är viktigt att vara en stark fackförening för våra medlemmar. Men det finns all anledning att gratulera Unionen och för oss att titta på vad de gör, säger hon.

Unionens främsta tips till andra fackförbund för att öka antalet medlemmar tycks ganska enkelt:
– Ställ frågan. De flesta som inte är medlemmar har inte gjort ett aktivt val, utan de har bara inte fått frågan, säger Fredrik Nilsson, marknadschef på Unionen.