En jul reste sig Olivia Tryggs pappa och gick ut genom dörren. Efter stormiga år med missbruk valde han spriten framför familjen och söp sedan ihjäl sig. Olivia växte upp i Djursholm, där pappan var en framgångsrik företagare, innan alkoholen slog klorna i honom på allvar och splittrade familjen. Hon vill göra något av dessa hemska år och hjälpa andra barn. Tillsammans med kompisarna Viktoria Olesen och Betty Regnström Larsson har hon skapat en bilderbok med hög igenkänning och konkreta exempel från vardagen; Om 9-åriga Sara och mammans förvandling, som  gör henne ledsen och otrygg. Ibland sover mamman hela dagarna och glömmer både pannkakor och att hämta efter simträningen.

Sara blir expert på att hålla skenet uppe med små och stora lögner. Till slut vågar hon berätta för mormor. Det är en bok på barnets nivå, med träffsäkra  bilder och ett lyckligt slut. Och en del nyttiga fakta som barnet kan ta till för att söka hjälp. Hennes mål är att boken ska finnas där barn och vuxna möts, som vårdcentraler, skolor och bibliotek.  Även i förskolan kan en bok som denna vara bra högläsning, för att visa barn att de inte är ensammast i världen om sin svarta hemlighet.