– Alla vill till Flyinge, det är Mecka för oss som gillar hästar, säger Maths, som tog sin häst med sig och flyttade ner till Skåne från Umeå.
Han fick jobb på Flyinge direkt och har blivit kvar. Det är nu sex år sedan.

Erika och Maths blir kvar här i stallet till april. De är inte rädda för att inte hitta jobb, men det blir nog inte med hästar.
– Det är inte så lätt att hitta vita jobb, säger Maths. Det har varit unikt med Flyinge att man kan ha det som ett vanligt jobb, med riktig lön och semesterdagar.

Erika berättar att ingen här är beredd att jobba för mat och logi, som många hästskötare gör.
– Jag är orolig för hur det kommer gå för Flyinge, men vi klarar oss alltid, säger Erika.
Hon har körkort för lastbil eftersom hon kör lastbil vid tävlingar. Hon planerar att bygga på körkortet för att få köra med släp.

Även Tommy Nilsson, som är ordförande för Kommunals djur- och natursektion i Skåne, understryker att Flyinge varit unikt eftersom arbetsgivaren ”skött sig föredömligt”, det vill säga följt kollektivavtalet. Nu kan de konkurreras ut av sämre arbetsgivare, säger han.

Det är två dagar före julafton. Erika och Maths ska arbeta, och fira jul tillsammans på jobbet. Det har de gjort förr. Som många andra i personalen bor de i arbetsbostäder nära stallen.
Hästskötarna är ledsna över att förlora jobben, men vad som också gör dem arga är att det inte duger att vara hästskötare längre för att få arbeta på Flyinge. De har gått hästgymnasium och sedan arbetat sig upp, lärt sig hur manarna och svansarna ska se ut på Flyinges vis. Nu är vi inget värda längre, känner de.

Frustrationen känns bekant, jag har sett den hos erfarna barnskötare som sägs upp och ersätts av förskollärare.
Det som händer nu är att Flyinge lägger ner aveln, att föda upp hingstar och tävlingshästar. Det som blir kvar är gymnasieutbildning samt utbildningar inom högskola och yrkeshögskola för att bli hippolog respektive beridare.

18 anställda har sagts upp. Ytterligare några har gått i pension och visstidare får inte förlängt. Uppsägningarna gäller även annan personal, men främst hästskötare. I stället för 15 ska de nu vara fyra.
Men de kallas inte hästskötare i den nya organisationen. I stället finns nya tjänster som kallas handledare och då måste man vara utbildad hippolog eller stallchef.
De uppsagda har återanställningsrätt i nio månader. Men nu när tjänsterna inte kallas hästskötare kan de inte komma tillbaka även om personal behövs, säger de.
– Jag tror att de har ändrat anställningskraven för att inte behöva återanställa oss, säger Erika.

För behov av personal finns. Trots att hästskötarna sagts upp på grund av arbetsbrist är det ständigt timvikarier som jobbar här, berättar personalen. En tjej är visstidsanställd till nyår, sedan får hon en månad i taget.

Niclas Erwall.

 Utbildningschefen Niclas Erwalls förklaring är att de ännu inte hunnit sälja alla hästar som ska säljas.
Han säger att de nya tjänsterna kommer gå till den hästpersonal som är kvar och som har den rätta kompetensen. Tjänsterna har gjorts om för att passa nu när fokus blir utbildning, säger han.
– Vi kommer inte ha behov av att sköta hästar men vi kommer ha behov av handledare. Man ska kunna utbilda människor och hästar.

Behöver inte hästarna skötas också?
– De sköts av elever och studenter som går våra utbildningar.

Åtgärderna är drastiska, säger Flyinges VD Marianne Wittbom. Orsaken är att deras största uppdragsgivare SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) plötsligt minskade sina bidrag med flera miljoner. Aveln har gått med stora förluster i flera år och därför stängde styrelsen den. Nu står klart att den tyska hingstägaren Paul Schockemöhle, en av världens största, ska ta över aveln. Det är oklart om några av hästskötarna kan få jobb där, de som jag pratat med tror inte det.

Gitte Johansson.

Gitte Johansson är en av de få kommunalare som blir kvar, tack vare att hon har en tvåårig stallchefutbildning. Hon är idag stallchef för det som kallas lösdrift, det vill säga ston, föl och unghästar. Avel är det hon brinner för och hon är väldigt ledsen för att det som är Flyinges själ går i graven.

Vonna Qerimi jobbar också på lösdriften. Men hon är uppsagd, för hon är ”bara” hästskötare.
– Det är få förunnat att få jobba på ett sånt här ställe. Jag blir tvungen att se mig om efter andra jobb. Det blir ju inte hästjobb för det finns knappt några med kollektivavtal och riktig lön.
– Om man tar bort de här proffsiga ställena så kommer utvecklingen att backa, det tycker jag är tragiskt. Jag förstår inte varför regeringen inte backar upp det här, säger Gitte Johansson.

Drevs av svenska staten

Flyinge kungsgård drevs av svenska staten från 1600-talet fram till 1983. Men ända från 1100-talet bedrevs avel i dansk regi.
I dag drivs Flyinge av Flyingestiftelsen, som har flera delägare från hästbranschen, bland andra ATG och Svensk trav.
På Flyinge arbetade, före uppsägningarna, 63 helårsanställda. Även vikarier arbetar här och det brukar finnas runt 100 namn på lönelistan, enligt vd:n.
Förutom hästpersonalen finns anställda inom exempelvis fastighetsskötsel, administration och restaurang.
Kommunal har 15 medlemmar på Flyinge. En del anställda tillhör facket Unionen.