Det finns en mullvad – en dubbelagent – i den allra innersta kretsen av den brittiska underrättelsetjänsten.
I goda händer behöver inte en historia laddas med mer för att det ska räcka och vara oavbrutet intressant i över två timmar. John LeCarrés klassiker (som blev brittisk tv-serieklassiker) har nu fått ny kostym med regi av svenske Tomas Alfredson.     

Men det är fortfarande en kostym av äldre snitt. I en tid när kalla kriget fortfarande härskar, när Sovjet är fienden och tweeden, väggarna och tillvaron rör sig i en skala från grått till brunt.
Lågintensivt rör sig berättelsen framåt. Den pensionerade agenten Smiley blir den som tvingas reda ut vem av de forna kollegerna som också arbetar för Sovjetunionen.

Den som väntar sig action, skottlossning eller fala kvinnor blir besviken.
Den som vill vara gnällig kan haka upp sig på att det saknas sensmoral eller mening bortom aspekter kring lojalitet och ideal. Men det känns onödigt trångsynt. Tillåt dig att njuta av en dialogbaserad spänning, där pusselbit läggs till pusselbit. På köpet får du en rejäl dos skådespeleri av bästa klass.