KA har tidigare berättat att jobben för ett hundratal undersköterskor och vårdbiträden hotats när Stora Sköndal planerat att lägga ned Skogsbyns gästhem. Anledningen är att de varit tvungna att åtgärda brister i sina lokaler, eller betala miljonbelopp i böter till Arbetsmiljöverket. Då renoveringen skulle bli för dyr valde Stora Sköndal att lägga ned äldreboendet.
 
I dagarna avslutades Kommunals förhandlingar med arbetsgivaren.
− Självklart är vi inte överens med arbetsgivaren på vissa delar, säger Cabir Aksu som är Kommunals huvudskyddsombud på plats.
Bland annat föreslog han att man skulle kunna omplacera tolv undersköterskor till gruppchefstjänster. Men arbetsgivaren kräver att personalen i så fall har två års erfarenhet som gruppchef, den kompetensen har de inte.
− Kompetenskraven har ingenting med verkligheten att göra, säger Cabir Aksu som tycker att arbetsgivaren hanterat situationen dåligt.
 
Han har arbetat där i 25 år och i tio år påpekat brister i verksamheten, bland annat dessa i lokalerna. Men ingenting har hänt. Och att arbetsgivaren inte hittat nya lokaler ställer han sig tveksam till.
− Det tar jag inte på allvar, från min sida låter det som en lögn, säger Cabir Aksu.
 
Efter jul kan de som har arbetat mindre än åtta och ett halvt år få besked om uppsägning, de som jobbat längre får chans till omplacering. Därefter har de uppsagda sex månader på sig att hitta ett nytt jobb. 10 personer måste också hitta ett nytt hem, då de bor i personalbostäder på området.
− Människor kommer att vara oroliga under julen, säger Cabir Aksu.
 
Åsa Hallgren, direktor för Stiftelsen Stora Sköndal, menar att det är en olycklig situation som de gärna hade velat förhindra. Förutom att de är tvungna att varsla personal är Skogsbyn en av deras enheter som haft relativt bra lönsamhet.
− Det finns inget gott i det hela över huvud taget, säger hon.
Hemtjänstverksamheten läggs också ned i samma veva.
− Den har under flera år haft negativt resultat och kvalitetsbrister som vi inte kommit till rätta med, säger Åsa Hallgren.
 
Cabir Aksu håller inte med.
− Vi hade flera förslag. Det går att balansera ekonomin, men de har bestämt sig, säger han.
Åsa Hallgren säger också att de har försökt hitta nya lokaler men inte funnit några som uppfyller Socialstyrelsens och Arbetsmiljöverkets krav. De tittar också på mark i närområdet och i andra stadsdelar med ambitionen att expandera. Nya arbetstillfällen kan därmed uppstå framöver.
− Absolut, det förutsätter jag att vi lyckas med, säger hon.