Oppositionen i stadsdelsnämnden (Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet) kommer med egna krav till kvällens sammanträde:
– Vi kommer att föreslå att förvaltningen ska överta städningen i egen regi och anställa städarna om Vega Städ inte tecknar kollektivavtal eller ser till att de får kollektivavtalsliknande villkor, säger Rosa Lundmark, vice ordförande (V) i nämnden.
Det var i oktober som Kommunal satte strålkastarljuset på villkoren för de anställda städarna hos företaget Vega Städservice i Stockholmsstadsdelen Enskede-Årsta-Vantör. Företaget vann stadsdelens upphandling av städtjänster med lägsta budet 180 kronor per timme. Vega Städ saknar kollektivavtal.
Stadsdelen beslöt efter protesterna att tidigarelägga en uppföljning av städavtalet.
– Det är tack vare Kommunal det har kommit upp på bordet, säger Rosa Lundmark.
Uppföljningen konstaterar att företaget lever upp till krav som handlar om ekonomisk stabilitet, skatter och sociala avgifter. 
Men Rosa Lundmark menar att problemet ligger i själva upphandlingen – att inga krav ställs vad gäller personalens arbetsvillkor:
– Vi föreslår ett upphandlingsreglemente där man gör så mycket man kan för att ställa krav som motsvarar kollektivavtal, plus att det ska innehålla meddelarfrihets- och antidiskrimineringsklausuler.
Stadsdelen pekar i uppföljningen på dålig kvalitet i städningen, men tycker inte att problemen är så stora att det är grund för att säga upp avtalet.
Ytterligare en baksida med lägstaprisupphandlingar blir tydlig i uppföljningen. Vega Städ vann med hjälp av sina låga anbudspriser, varav några gällde fönsterputs och golvvård. Problemet är att när förskolor och andra i stadsdelen behöver få golv eller fönster rena tackar företaget nej till städningen. 
I uppföljningen konstateras: ”I vissa fall kan det finnas anledning att misstänka att leverantörer avböjer avrop, inte med anledning av att de inte kan, utan med anledning av att de inte vill.”  
Priserna de satt är helt enkelt så låga att de inte vill städa för den ersättning de själva begärt.
– Att det överhuvudtaget är möjligt visar hur amatörmässig den här upphandlingen är, säger Rosa Lundmark.
KA har sökt stadsdelsnämndens ordförande Ander Hellström (M) utan resultat.