SKL presenterar en förändrad bedömning av den ekonomiska utvecklingen jämfört med den ekonomiska prognos som kom i oktober. 
Jämfört med i oktober räknar SKL nu med att resultatet för kommunerna 2011 förbättras med dryg två miljarder kronor och för landstingen med knappt en miljard. Det beror på ökade skatteintäkter. Det kan förklaras med ökad sysselsättning och därmed fler skattekronor. Pengarna kan behövas eftersom finansminister Anders Borg (M) samtidigt skurit ner statsbidragen till kommunerna med 3,7 miljarder kronor från och med 2012.
 
Även nästa års resultat blir bättre än SKL tidigare förutspått, delvis som en följd av beslut om skattehöjningar i fyra landsting och 25 kommuner. Att sju kommuner sänker skatten förändrar inte bilden.
 
Men de ljusa siffrorna betyder inte med automatik att situationen för de kommunanställda blir mindre pressad.
– Man kommer inte att hoppa högt och börja anställa på grund av detta. Det är andra saker som kommer att avgöra, säger Håkan Hellstrand, på SKL:s ekonomiavdelning.
 
I den rapport som presenterades i oktober räknade SKL med att statsbidragen kommer att höjas med sex miljarder kronor årligen, något som är högst osäkert.

Skatteförändringar

Kommuner som höjer skatten: Ydre, Arjeplog, Karlskoga, Degerfors, Flen, Finspång, Bollebygd, Hofors, Vaggeryd, Hörby, Osby, Vara, Ulricehamn, Robertsfors, Heby, Falköping, Tierp, Nacka, Mellerud, Sävsjö, Herrljunga, Götene, Hylte, Danderyd och Bengtsfors.
Kommuner som sänker skatten: Alvesta, Trosa, Värmdö, Halmstad, Gislaved, Växjö och Skurup.
Landsting som höjer skatten: Kalmar, Blekinge, Halland och Värmland.