NYHETER

SKL ser ljust på kommunernas ekonomi

2011-12-15
Även om Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), liksom andra prognosmakare, spår en kraftig inbromsning av tillväxten i ekonomin nästa år så ser man ljust på kommunernas framtida ekonomi.
— Vi har fått en starkare ökning av skatteunderlaget än vad vi räknade med tidigare, säger SKL:s chefsekonom Mats Kinnwall.
Läs mer

Städarna betalar för billig upphandling

2011-12-15
I kväll plockar Kommunal i Enskede-Årsta-Vantör fram facklorna och flygbladen igen. Protesterna sker i samband med stadsdelsnämndens möte och handlar om konsekvenserna av en lägstaprisupphandling — där städarna får betala med usla villkor.
Läs mer

Kommunal: ”Många var rädda”

2011-12-15
Löner under kollektivavtal på 95 kronor i timmen. Ingen sjuklön eller ob-ersättning.
Så ser verkligheten ut för städarna som arbetar för företaget som vann lägstaprisupphandlingen i Enskede-Årsta-Vantör.
Läs mer

Storsatsning mot assistansfusk

2011-12-15
Försäkringskassan satsar nästa år ännu mer resurser på att klämma åt dem som fuskar med assistansersättningen.
— Den som fuskar med assistansersättning ska känna oro. Vi skickar nu tydliga signaler till fuskare att brott inte lönar sig, säger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson.
Läs mer

Regeringen vill stoppa vårdkarusellen

2011-12-15
De mest sjuka äldre ska inte behöva åka runt mellan sjukhuset, korttidsboendet, hemmet och tillbaka till akuten. Regeringen satsar för nästa år 1,27 miljarder på att förbättra vården och omsorgen om denna grupp. Man vill få kommuner och landsting att samarbeta istället för att strida om vem som har ansvaret.
Läs mer

”Tvångsförvalta misskötta äldreboenden”

2011-12-15
Kommunerna bör få rätten att tvångsförvalta äldreboenden som missköts. Det skriver Sam Sandberg, ordförande för Svenska Kommunalpensionärernas förbund (SKPF), på SvD opinion.
Läs mer