– Förutom att arbetet här i sig är brutalt med långa dagar och fysiskt tunga arbetspass, så gör förhållandena omkring det värre. Det finns varken toalett, lunchrum, skyddsutrustning eller ens rinnande vatten för att dricka under dagen, berättar säsongsarbetaren Sonia Sagredo för tidningen Omvärlden.

Bara två procent av de säsongsanställda inom jordbruket i Chile är med i facket. Och 70 procent av lantarbetarna får lön på ackord. Chile har skrivit på ILO:s (internationella arbetsorganisationens) konventioner om arbetsvillkor. Men lantarbetarna menar att kontroller av arbetsplatserna inte görs ordentligt.

Förra året köpte Sverige frukt från Chile värda drygt 132 000 000 kronor. Många av frukterna hamnar i Willys butiker, via underleverantören Axfood.
– Vi utför kontroller hos våra leverantörer då vi anser att det är viktigt att vår uppförandekod följs, men främst i riskländer. Eftersom Chile inte tillhör dem så tror jag inte att vi har utfört en enda kontroll i Chile, säger Ingmar Kroon, presschef för Axfood, till Omvärlden.

Rapporten ”Condiciones de trabajo de mujeres temporeras en la agricultura en Chile” (Arbetsvillkor för kvinnliga säsongsanställda lantarbetare i Chile) är gjord av Pamela Caro från Cedem, på uppdrag av FN.
Cedem är en chilensk kvinnoorganisation som arbetar för säsongsanställdas rättigheter.