Efter att flera tidigare anställda vittnat om dåliga arbetsförhållanden när de arbetade på Hagakliniken i Göteborg svarar personal som nu arbetar där att de inte har några problem på arbetsplatsen. De känner inte igen det som tidigare anställda berättat.
− Hagakliniken har varit en väldigt liten mottagning som nu har utvecklats mycket och saker har blivit mycket bättre. Mycket av det som jag läst ser jag som frågetecken, det jag har fått höra av sådana som hälsat på är att vi är som en familj, säger undersköterskan Jana Kihic.

Tidigare anställda har berättat att de inte fick kontakta facket, att de kände sig kränkta och att de var tvungna att arbeta när de var sjuka. Hagakliniken har inte heller något kollektivavtal, trots att det var ett av kraven för att bedriva vårdcentral i regionen. Västra Götalandsregionen sade nyligen upp primärvårdsavtalet då felaktig bokföring av patienter upptäckts och kliniken får nu inte längre bedriva vårdcentral, men fortsätter som läkarmottagning. Skillnaden är att kliniken inte längre är ansvarig för att ge vård till patienterna som nu får lista sig på andra vårdcentraler i området.

Jana Kihic har arbetat på kliniken sedan december 2008 och var med i Kommunal till en början, men gick ur för att hon tyckte att det var för dyrt. Varför de tidigare anställda inte trivdes vet hon inte riktigt.
 − Men det är inte alltid lätt att vara på en sådan här mottagning, det är många områden man måste kunna vara på, därför måste man vara stark och flexibel och det passar inte alla, säger Jana Kihic.

En anställd, som vill vara anonym, har arbetat på Hagakliniken i tio månader och beskriver det som en jättebra arbetsplats.
− Jag upplever inte några problem i arbetsmiljön sedan jag kom hit. Sedan vet jag inte hur det var innan jag var här, säger hon.
Hagaklinikens personalchef, Ida Radjaian, har inte märkt att personal har mått dåligt sedan hon fick sin tjänst i januari 2011.
− Vi är en organisation som växt enormt mycket och det är klart att det blir turbulens ibland, men det är inte så att någon har mått dåligt, säger hon.

Hon har själv inte varit med om att någon i personalen blivit utskälld framför kollegor och patienter.
− Har man gjort fel har man blivit tillsagd, men det är ingen som ska ha blivit utskälld, säger Ida Radjaian och tillägger:
− Jag tycker att det är konstigt att folk träder fram just nu och inte tidigare när man mår dåligt, säger hon.

Marie-Louise Lundberg som har arbetat där i ett och ett halvt år känner däremot igen vissa saker de tidigare anställda berättat. Hon berättar att hon i början kände sig kränkt och hon funderade ett tag på att sluta själv på grund av den förra verksamhetschefen, men att det blev mycket bättre när denne avskedades. Efter det har hon inte upplevt några problem.
− Det är bra sammanhållning här, jag har nog aldrig jobbat på en så bra arbetsplats som nu, säger hon.