– Vi vill att Carema ska bli det bästa företaget i Sverige vad gäller omsorg och då vill vi prata om kvalitet. Vi vill komma ifrån diskussionerna som handlar om skatteupplägg, säger Magnus Lindquist på riskkaptialbolaget Triton.

Carema Care ägs av Ambeakoncernen, som i sin tur ägs av Triton och KKR. För att undgå beskattning i Sverige har riskkapitalisterna lånat ut pengar till Ambea. En eventuell vinst i Carema behöver inte skattas för utan går till att betala lånet, och kan föras till ett skatteparadis.
Skatteplaneringen väckte stark kritik efter att flera medier rapporterat om allvarliga missförhållanden, bland annat på äldreboende Koppargården i Vällingby. KA har tidigare berättat att finansminister Anders Borg vill skärpa lagstiftningen kring riskkapitalbolag.

Magnus Lindquist har tidigare försvarat skatteupplägget, men tar nu helt bort det.
– Jag har själv ändrat uppfattning i den här frågan. Vårt mål är inte att hålla på med skatteupplägg i sig utan att utveckla bättre företag med fler nöjda boende och personal. Och sen vi köpte företaget förra året har vi inte tagit ut några pengar, säger Magnus Lindquist.

Triton och KKR ber anhöriga och boende om ursäkt för de brister som funnits. Det har också varit en tuff tid för personalen, och Magnus Lindquist har också ett budskap till alla anställda.
– Vi vill att varje medarbetare ska få de förutsättningar som krävs. Vi kommer supporta ledningen och ha en dialog kring rutiner, utbildning och att minska personalomsättningen.

I flera uppmärksammade fall hade personalen slagit larm, trots det fortgick missförhållanden. Vad ska ni göra åt det?
– Vi har inrättat en kundombudsman, och en whistleblower-funktion centralt på Carema som personal kan vända sig till anonymt om de vill, säger Magnus Lindquist.