Det här är den sanna historien om Billy Beane, baseball-laget Oakland Athletics sportchef, och hans framgångsrika försök att skapa ett vinnande lag med en låg budget. Receptet är att gå emot de klassiska metoderna och ta baseball in i en ny era genom att använda dataanalyser.

Det kanske inte låter så spännande: en sport som inte intresserar många på den här sidan av Atlanten och dataanalyser på det. Men låt er inte skrämmas av det. För det här är faktiskt en film som lyckas fånga uppmärksamheten på ett ypperligt sätt.
Trots att fokus ligger på baseball och att den största delen av filmen utspelar sig på arenor och i kontorsmiljöer handlar historien egentligen inte om det. Under ytan handlar det om en man och hans visioner, om hans tankar och hans självkänsla.

Men det ger oss också en bild av sporten, att det egentligen bara handlar om en sak: Att vinna. Samtidigt är filmen uppbyggd på det klassiska underdog-temat, den amerikanska drömmen om att börja på botten för att nå toppen. Precis som de allra flesta sportfilmer från USA. Förutom det lyckas Moneyball undvika många Hollywood-klyschor.

För många kanske blir det lite för mycket sport och siffror. Skådespelarnas insatser är däremot värda en applåd. Det ska också påpekas att man inte heller behöver kunna något om baseball för att uppskatta Moneyball, något som är väldigt skickligt gjort av regissören Bennet Miller.