För ett år sedan var jag på en tvärfacklig utbildning för LO-medlemmar under 30 år. Vi fick frågan om vi brukar diskutera politik eller facket hemma vid köksbordet, med föräldrarna. Min hand åkte upp i luften. Så upptäcker jag att jag är den enda. Jag började fråga runt bland mina vänner och insåg snabbt att politik i allmänhet och facket i synnerhet inte diskuterades i mina vänners hem.

Argumentet ”Jag vill att mina barn själva ska bilda sig en åsikt utan min inblandning” köper jag inte. Man kan prata om både politik och facket utan att tvinga på någon sina åsikter. Man hjärntvättar inte sina barn när pratar med dem, uppmuntrar eget tänkande och ger sin egen syn på saker. Det är så man låter barnen forma sin egen åsikt. Inte genom att sopa allt under mattan!

Jag har alltid diskuterat politik hemma. Jag hade kanske inte så mycket klokt att komma med när jag var tio år, men jag fick i alla fall vara delaktig när mina föräldrar och äldre syskon diskuterade. Jag lyssnade, la saker på minnet och bildade mig en egen uppfattning.
Lite kan jag förstå att den som inte har erfarenhet av facket eller bryr sig om politik själv inte talar med sina barn.

Men ni som är fackmedlemmar, kanske förtroendevalda? Eller som brinner för politik. Varför är ni tysta? Varför är ni så rädda för att prata med era barn?
Vi har slutat tala med varandra om det som är viktigt. Någonstans på vägen blev det tråkigt, ointressant och nästan lite fult att diskutera politik. Vi slutade berätta för våra barn att när man får ett jobb, då går man också med i facket. Vi slutade prata om kollektivets styrka, att vi tillsammans kan flytta berg, att ensam inte är stark utan bara ensam. Vi slutade prata om solidaritet.

Sen funderar vi på varför vi har så få unga medlemmar. Vi måste helt enkelt börja prata runt köksborden. Med våra barn, våra syskon, våra partner. Ingenting kan bli sämre av att prata och diskutera. Det kan till och med leda till att vi lär oss något nytt om varandra.

Anny Berglin, SEKO-medlem och bloggar på fackingpolitics.Anny Berglin,
SEKO-medlem och grundare av bloggen fackingpolitics