Enligt motiveringen har Matilda Olofsson fått de tröttaste skoleleverna att vilja lyssna till vad facket har att ge och hon får de mest uppgivna själar att tro på fackets framtid.

Hur känns det?
– Det känns jättekul! Det var oväntat att ens bli nominerad, att sedan stå på scenen kändes väldigt stort.

Vem nominerade dig?
– Det var två stycken från min avdelning på Kommunal Västerbotten. Att bli nominerad kändes verkligen stort och att man sedan var den enda från Kommunal var kul eftersom vi ändå har en halv miljon medlemmar.

Hur länge har du varit med i Kommunal?
– Jag har varit med cirka fem år. Innan det var jag med i Hotell- och restaurangfacket i kanske två år.

Varför gick du med i facket?
– När jag gick med i Hotell- och restaurangfacket var det dels något som kom hemifrån, men också när man började jobba och insåg att det kan vara bra att vara med i facket. Jag har också varit nyfiken på vad man har för rättigheter och tycker att det är viktigt att säga vad man tycker.

Är fackliga frågor något som ligger i familjen?
– Jag har alltid gått första majtåget, det gjorde jag även när jag var yngre med mamma och pappa. Vi har ju grunden i arbetarrörelsen. Sedan har det också blivit så att jag har involverat mig i politiken, så jag är med i Kommunalsossarna i Umeå och även SSU.

Hur blev du aktiv i Kommunal?
– Direkt när jag gick med fick jag erbjudande att gå en kurs och sedan efter ett par år blev jag förtroendevald på min arbetsplats, då blev jag direkt uppfångad av min sektion där jag nu sitter i styrelsen.

Du arbetar också till vardags som undersköterska på infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus?
– Nu jobbar jag 50 procent på infektionskliniken och 50 procent på sektionen. Det är kul att ha en sådan anknytning till arbetsplatsen.

Hur är det att arbeta på infektionskliniken?
– Det är jättekul. Det är väldigt blandade uppgifter, som uska gör man väldigt mycket här. Det är också väldigt blandat med åldrar och sjukdomar. Det är en jättebra arbetsplats.

Hur är arbetsmiljön?
– Vi jobbar med arbetsmiljön hela tiden, vi har det på dagordningen på arbetsplatsträffarna.

Vad är dina planer framöver?
– Att fortsätta engagera folk i facket, det är mitt fokus i framtiden. Och att börja tidigare med att nå ut till ungdomar. Sedan ska man också värna om de medlemmar man har, alla kan värva medlemmar och värna om varandra på arbetsplatserna.

Hur ser du på fackets framtid?
– Jag tror att man måste organisera sig mer utåt, synas och höras. Det känns som att vi är på god väg att vända, här i Västerbotten går det jättebra så jag hoppas hela Sverige kan ta efter det.