180-dagarsregeln innebär att sjuka efter ett halvår ska prövas mot den reguljära arbetsmarknaden, något oppositionen är kritiska till.
– Personer tvingas till uppsägning när de är sjuka längre än 180 dagar. Trots att de genomgår rehabilitering eller är inne mitt i en cellgiftsbehandling. Vi tycker inte att det är rimligt, säger Thomas Eneroth, socialdemokrat och vice ordförande i riksdagens Socialförsäkringsutskott, till Sveriges Radio.

En majoritet i riksdagen motsatte sig regeln i ett så kallat utskottsinitiativ i somras. Regeringen ska egentligen gå efter riksdagens beslut, men ett utskottsinitiativ är till skillnad från riksdagsbeslut inte tvingande.

I stället har regeringen lämnat frågan till Försäkringskassan för utredning och de väntas komma med svar i mars 2012. Hur det blir med 180-dagarsregeln förblir därmed oklart.