Detta år startade med en trerätters nyårsmiddag som personal och boende åt tillsammans. Vita dukar, tända ljus och festligt dukat.
Under februari var det skid-VM. En eftermiddag var det finalåk på TV. Tv:n rullades ut i matsalen så alla kunde heja fram Hellner till VM-guld.
Detta måste ju nu också firas. Snapsen sen nyår låg på kylning, så det fick bli en snaps att skåla i till kvällsmaten.

Vidare under våren har vi bl a haft påskbuffè, tacokväll, majrus och Italiensk afton. Den kvällen till ära dukade vi i Italiens färger och till dom som ville serverades vin.
En annan härlig händelse som skett under våren var när vi skulle på promenad. Personalen går runt och frågar vilka som orkar följa med ut. Många blev vi denna förmiddag, så många att personal inte räckte till alla rullstolar. Men med härliga kollegors engagemang löste vi det.
En kollega körde två rullstolar. Detta ledde till många skratt under färden.
Varje fredag så har vi ”fredagsmys”. Hembakat fikabröd till kaffet. Ibland sjunger vi ur sånghäften eller lyssnar till dragspel. Midsommarafton åt vi lunchen på balkongen, sommarsång och snapsvisor sjöng vi så det ekade på balkongen.
Till sommaren hade en kollega kommit med ett förslag om att vi skulle ha sommarkafé på våran fina innergård. Så varje torsdag under sommaren har vi haft kaffe med dopp där. Väldigt många av våra boende deltog och njöt av sommaren, men också av att träffa nya människor.

Att vistas ute är högt prioriterat. Om vädret tillåter brukar vi packa ”ICA-påsen” med kaffe, frukt och kall dricka. Efter en promenad runt huset, landar vi på närliggande centrum. Här tar vi fikapaus, där ICA:s personal vinkar glatt från kassorna. Här trivs vi alla väldigt bra. Mot sommarens slut skall kräftskivan anordnas. Långborden dukas, festkläderna skall strykas, slipsknutar skall knytas, festhattar och sånghäften placeras ut.
En av våra boende summerade festen så här: ”Fin-fint kalas det här”.

Vi personal fick en kokbok. I samband med detta anordnade vi ”Matens dag”. Vi bjuder in anhöriga och boende till en lunch. Hemlagat rotmos och fläsklägg stod på menyn. Mycket uppskattad lunch där boende och anhöriga fick möjlighet att äta hos oss.

Det här är ett axplock av vad vi har gjort under året, förutom att ge en god omvårdnad. Nu närmar sig julen och då skall vi ha julfest med boende och anhöriga.
Men kanske den mysigaste stunden av alla är nog julaftonsmorgonen då vi tillsammans äter julgröt och skinksmörgås och har endast ljus tända på borden och julmusik.
Skulle vilja avsluta med att citera en äldre herre som bodde hos oss:
”Det här är den bästa frukosten jag har ätit i hela mitt liv, då ska ni veta att jag har ätit frukost i alla världens hörn.”
Bättre betyg kan man inte få. Hoppas nu att denna berättelse kan bidra till att ni förstår det finns många undersköterskor ute i vårt avlånga land som varje dag gör att otrolig insats för våra gamla. Och har ett engagemang utöver det vanliga.

Annelie SvenssonAnnelie Svensson,
Norrköping