Rosa väcker starka känslor. Det är inte färgen i sig, utan det vi betraktar som kvinnligt.
– Kvinnors låga löner hänger ihop med folks attityder till rosa. Det är inte två helt olika saker, säger Fanny Ambjörnsson.
De småbarnsmammor som hon intervjuat ville inte gärna klä sina döttrar i rosa och flickiga spetsar. De ville inte riskera att flickorna skulle uppfattas som väna och gulliga. Men det var inte bara av feministiska skäl som mammorna undvek rosa. Rosa ansågs också vara dålig smak. Mammorna tillhörde medelklassen, som historiskt har bestämt vad som är god och dålig smak.
– Har man för mycket rosa uppfattas det av vissa som vulgärt och dålig smak. Man är barnslig eller för kvinnlig och har inte rätt klass, säger Fanny Ambjörnsson.

Rosa - Den farliga färgen av Fanny Ambjörnsson Rosa – Den farliga färgen av Fanny Ambjörnsson. 

Män från överklassen

har däremot länge kunnat klä sig i rosa. Den rosa skjortan är ett självklart val för många män med god ekonomi att bära på jobbet. Det finns också män utan överklassbakgrund som väljer rosa kläder för att visa sin självständighet. Att man vågar bära en “kvinnlig” färg, som skulle kunna få en att uppfattas som feminin eller homosexuell. Kvinnor och män klär sig alltså i rosa på helt olika villkor.
– Mannen blir cool, modig och originell medan kvinnan blir barnslig, bakåtsträvande och inte helt seriös.
De små flickor som Fanny intervjuade förknippade färgen med helt andra värden än föräldrarna. Det rosa var en storslagen och njutningsfull fantasivärld . Flickorna kände sig fina och färgen handlade, tvärt om från att vara passiv, till att få stå i centrum.
– För många flickor var det rosa ett sätt att visa var skåpet ska stå, och ta plats.
Lite äldre flickor däremot hade kommit över sin ”rosa fas”.
– Idén om en rosa fas visar att kvinnlighet är något barnsligt som man ska växa ur, säger Fanny Ambjörnsson. En vuxen kvinna blir nog betraktad som halvgalen om hon går helt klädd i rosa.

Fanny Ambjörnsson tror inte på att låta bli att klä flickor i det som klassas som kvinnligt, av feministiska skäl. Snarare skulle man uppmuntra pojkar att också ta del av det rosa och erbjuda barnen fler alternativ.
Under intervjun har Fanny själv rosa byxor och en rosa tröja på sig.
– Jag gillar färgglada kläder och rosa är en av de färger jag gillar. Men jag har inte jättemycket rosa.

ID: Fanny Ambjörnsson

Ålder: 38
Bor: Stockholm
Gör: Doktor i socialantropologi och genusforskare 
Favoritfärg: Gul