AVTAL 2012

”All tid på jobbet ska räknas”

2011-11-23
Jourersättningen är den absolut viktigaste frågan i de privata avtalsförhandlingarna. Det är vårdarna Noria Kingäs och Fredrik Brånstad eniga om på gruppboendet i Hagsätra i södra Stockholm.
Läs mer

Lenita Granlund kämpar för visstidarna

2011-11-23
Strax före jul ska Lenita Granlund lämna över avtalskraven till SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Det är första gången hon gör det som avtalssekreterare. Och för henne handlar de flesta kraven om jämställdhet.
Läs mer

Sex toppfrågor för förhandlarna

2011-11-23
Jourersättningen, tryggare anställningar, rättvisa avtal, meddelarskydd och rätt till heltid. De frågorna är, förutom lönerna, viktiga i förhandlingarna med de privata arbetsgivarna.
Läs mer

PÅ JOBBET

”Tigern högg mig i nacken”

2011-11-23
Efter drygt 30 år tar Bengt Eriksson i Junsele farväl till den djurpark som varit mycket mer än en arbetsplats. Med sig tar han minnet av tigerungarna som busar i köket, den trofaste gamle björnhannen och sorgen när favoritkamelen dog i cancer. Men också sitt livs mest skräckfyllda ögonblick.
— Jag hörde hur det knastrade när tigern högg mig i nacken.
Läs mer

Inga Burman bygger matglädje från grunden

2011-11-23
Skolmaten har sedan länge haft ett dåligt rykte. På Högalidsskolan kämpar kokerskan Inga Burman med att få bort det och mat som ”den typiska skolgummi­potatisen”.
Läs mer

LIV & HÄLSA

Första hjäpen kan hindra självmord

2011-11-23
Att prata om självmord är tabu. Men den som vågar kan rädda liv. Det är budskapet i de kurser som nu hålls i första hjälpen vid psykisk ohälsa.
Läs mer

KULTUR

Tanjas finska rötter gör succé på scenen

2011-11-23
Tanja Lorentzons mamma sa att det inte var någon idé: ”svenskarna vill inte veta någonting om finnarnas historia — de vill inte.”
Men Tanja lyckades. I ett års tid har hon bekräftat och berört publiken med sin monologföreställning ”Mormors svarta ögon”.
Läs mer

Lägga livspussel

2011-11-23
Så var det i gång, det riktiga livet. Båda barnen på dagis, mamma och pappa på jobben. Heltid. Det var med skräckblandad förtjusning som denna nya livssituation tågade in i vårt hem. Men andra får ju till det, så varför inte vi?
Läs mer

KOLUMN: ARON ETZLER

När högern blev vänster

2011-11-23
”Det har tagit mig mer än 30 år som journalist att ställa mig själv den här frågan, men den här veckan känner jag att jag måste: har vänstern trots allt rätt?”
Läs mer

DEBATT

Omöjligt sy ihop liv och arbete

2011-11-23

Läs mer

LEDARE

Alla kan inte göra en Zlatan!

2011-11-23
Från fattigdomen i Malmöförortens Rosengård till firad fotbollsstjärna i Milan. Zlatan Ibrahimovic är det lysande undantaget från den dystra regeln: Säg mig var du bor och hur dina föräldrar har det, så ska jag säga dig hur du själv får det i livet.
Läs mer

BERGLINS

Jaha, hur blir det nu då?

2011-11-22

Läs mer